Foto: Imago/Scanpix/LETA

Islāma Republika Irāna griezusies Starptautiskajā tiesā, lai panāktu, ka tiek atceltas ekonomiskās sankcijas, kuras pret Teherānu atjaunoja ASV, raksta BBC.

Irānas advokāts Mohsens Mohebi paziņoja, ka ASV, ieviešot sankcijas, ir centusies sagraut Irānas ekonomiku, pārkāpjot draudzības līgumu, kas starp abām valstīm tika noslēgts 1955. gadā. Vašingtona plāno noliegt apsūdzības par šī līguma pārkāpšanu.

Irānas ekonomika ir saskārusies ar vairākiem izaicinājumiem, kopš Donalda Trampa administrācija atjaunoja ekonomiskās sankcijas. Irānas valūta ir zaudējusi pusi no savas vērtības attiecībā pret dolāru un bezdarba līmenis valstī sasniedzis 12,5%. Svētdien, par nespēju atrisināt valsts ekonomiskās un finansiālās problēmas, no amata tika atstādināts Irānas ekonomikas ministrs.

Šī gada maijā Donalds Tramps paziņoja, ka ASV neturpinās dalību Irānas kodolvienošanās ietvaros. 2015. gadā parakstītais līgums paredzēja, ka apmaiņā pret ekonomisko sankciju atcelšanu, Irāna būtiski ierobežos savu kodolprogrammu. Tramps šo vienošanos ir asi kritizējis. Augusta sākumā ASV atjaunoja ekonomiskās sankcijas pret Irānu. Plānots, ka papildus sankcijas pret Irānu tiks ieviestas novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!