Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irāna ceturtdien prezentējusi savu jauno pašas attīstīto pretgaisa aizsardzības sistēmu.

Iepriekš Irānas amatpersonas "Bavar-373" raksturojušas kā pirmo valstī izgatavoto tālas darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu. "Bavar", kas nozīmē "ticēt", izstrāde sākas pēc tam, kad 2010.gadā starptautisko sankciju dēļ tika apturēta pretgaisa aizsardzības sistēmas "S-300" iegāde no Krievijas.

Irānas prezidents Hasans Ruhani apmeklējis mobilās "zeme-gaiss" tipa sistēmas atklāšanas ceremoniju un uzdevis to iekļaut Irānas pretraķešu aizsardzības tīklā, vēstīja valsts ziņu aģentūra IRNA.

"Tāla darbības rādiusa raķešu sistēma "Bavar-373" ar darbības rādiusu, kas pārsniedz 200 kilometru, ir piemērota Irānas ģeogrāfiskajam stāvoklim," norādīja IRNA, piebilstot, ka jaunā sistēma konkurē ar Krievijas "S-300" un ASV "Patriot". Sistēma ir "labāka nekā "S-300" un pietuvināta "S-400"", Ruhani sacīja televīzijā pārraidītā uzrunā pēc ceremonijas, kas notika Irānas "nacionālās aizsardzības rūpniecības dienā".

Irāna 2016.gada martā pēc vairāku gadu kavēšanās izvietoja "S-300". Starptautiskās sankcijas tika atceltas, kad 2015.gadā Irāna ar pasaules lielvarām panāca kodolvienošanos. Tomēr tagad saspīlējums atkal pieaug, jo ASV prezidents Donalds Tramps pērn atsauca savas valsts dalību kodollīgumā, atjaunojot sankcijas pret Irānu, kas savukārt atteicās ievērot kodolvienošanās nosacījumus un cita starpā atsākusi palilināt urāna līmeni un urāna krājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!