Foto: AFP/Scanpix/LETA
Teherānā pirmdienas vakarā atsākušies jauni protesti, bet kopējais upuru skaits kopš protestu sākuma visā Irānā sasniedzis 13, turklāt desmit no viņiem zaudējuši dzīvību aizvadītās diennakts laikā, kad nogalināts arī viens policists.

Irānas valsts televīzija ziņoja, ka protestos pirmdien nogalināts viens policists un vēl trīs tikuši ievainoti, kad Nadžafabadā valsts centrālajā daļā uz viņiem no medību ieročiem tika atklāta uguns.

Tā ir pirmā reize, kad piecas dienas ilgušajos protestos tiek ziņots par upuriem Irānas drošības spēku vidū.

Seši cilvēki nošauti Tujserkānā Irānas rietumos un vēl divi - Īzes pilsētā valsts dienvidos, kur saskaņā ar vietējā deputāta Hedājatollas Hademi sniegto informāciju protestētāji izsituši logus banku ēkām un policija iejaukusies, lai atjaunotu kārtību. Dorūdas pilsētā Irānas rietumos dzīvību zaudējuši divi cilvēki, ko sabraukusi protestētāju nolaupīta ugunsdzēsēju mašīna.

Irānas valsts televīzija vēsta, ka daļa protestētāju bijuši bruņoti un "mēģinājuši ieņemt policijas iecirkņus un militārās bāzes, bet saskārušies ar nopietnu drošības spēku pretestību". Televīzija nav konkrētāk norādījusi, kur šie uzbrukumi notikuši.

Tikmēr ASV prezidents Donalds Tramps tviterī pavēstījis, ka Irāna "izgāzusies visos līmeņos" un tās tauta ir "izsalkusi pēc brīvības".

Ruhani viņam atbildējis, ka ASV līderis, kurš "ar visu savu būtni noskaņots pret Irānas nāciju, nav tiesīgs simpatizēt protestētājiem".

Savukārt Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu angļu valodā ierakstītā videouzrunā paudis atbalstu demonstrantiem visā Irānā.

"Drosmīgie irāņi iznākuši ielās. Viņi vēlas panākt taisnīgumu. Viņi vēlas panākt pamatbrīvības, kas viņiem liegtas desmitiem gadu," paziņojis Netanjahu, apsūdzēdams Teherānas "nežēlīgo režīmu", ka tas izšķērdē naudu, lai sētu naidu starp Izraēlu un Irānu, bet baidās pats no savas tautas.

Netanjahu vērsies arī pie Eiropas valstu līderiem, pauzdams viedokli, ka "daudzu Eiropas valstu valdības klusējot noraugās, kā varonīgie jaunie irāņi tiek piekauti ielās".

Irānas valdība pirmdien pulcējās uz ārkārtēju apspriedi, lai izvērtētu situāciju.

Jaungada naktī protesti turpinājās vairākās pilsētās, un policisti laida darbā asaru gāzi un ūdensmetējus. Aculiecinieki vēstījuši par vardarbības uzliesmojumiem visā valstī. Ziņots arī par automašīnu dedzināšanas gadījumiem un citiem postījumiem.

Ruhani svētdien aicināja valsts iestādes nodrošināt vietu kritikai, tomēr brīdināja, ka vardarbība ir nepieņemama. "Tautai ir absolūtas tiesības paust kritiku un pat protestēt," viņš norādīja. "Tomēr kritika jānošķir no vardarbības un sabiedriskā īpašuma postīšanas," valdības sēdē paziņoja prezidents, pirmo reizi komentējot protestus.

Vienlaikus interneta lietotāji ziņo, ka Irānā atkal darbojas sociālie tīkli, lai gan iepriekšējā dienā varas iestādes bija slēgušas, piemēram, "Instagram" un " Telegram", kas tika izmantoti protesta akciju organizēšanai. Ruhani aicinājumu sociālo tīklu lietotāji vērtējuši skeptiski, norādot, ka nevar iedomāties situāciju, ka Iekšlietu ministrija pieļautu demonstrācijas, kurās tiek protestēts pret valdības politiku.

Saskaņā ar neapstiprinātām ziņām, kas cirkulē internetā, kopš protestu sākuma aizturēti līdz pat 800 cilvēki.

Protesti, kas sākās ceturtdien Irānas otrā lielākajā pilsētā Mešhedā, sākumā bija vērsti pret lielo dārdzību un bezdarbu, bet drīz vien pārsviedās uz citām pilsētām un pārauga protestā pret valdošo islāma režīmu kopumā.

Izskanējuši arī saukļi atjaunot monarhiju, kas tika gāzta 1979. gada Islāma revolūcijā, kā arī nosodījums režīmam par palestīniešu un dažādu reģionālo kustību atbalstīšanu, nevis problēmu risināšanu pašu mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!