Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irānas armijas sauszemes spēki piektdien sākuši manevrus līdzās robežai ar Azerbaidžānu, neraugoties uz ziemeļu kaimiņvalsts pausto kritiku.

Manevri notiek klajos apvidos Irānas ziemeļrietumos. Valsts televīzijas pārraidītajos kadros redzams, kā no tankiem, haubicēm un helikopteriem tiek raidīti šāviņi pa sauszemes mērķiem.

"Mēs respektējam labas kaimiņattiecības, bet mēs reģionā necietīsim cionistu režīma elementus un "Daesh" teroristus," valsts televīzijai sacīja sauszemes spēku komandieris brigādes ģenerālis Kioumarss Heidari.

Nopēlumu Irānas manevriem pirmdien publicētā intervijā pauda Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs.

"Katra valsts var rīkot militāros manevrus savā teritorijā. Tās ir suverēnās tiesības. Bet kāpēc tagad, kāpēc pie mūsu robežas?" Alijevs sacīja Turcijas ziņu aģentūrai "Anadolu".

Viņa pārmetumus noraidīja Irānas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Saīds Hatibzade.

"Manevri, ko mūsu valsts rīko ziemeļrietumu robežapvidos, ir suverenitātes jautājums," paziņojumā otrdien skaidroja ministrijas amatpersona.

Naktī uz piektdienu pret Irānas vēstniecības kompleksu Baku noticis "uzbrukums", Irānas ziņu aģentūrai IRNA sacīja vēstnieks Abass Musavi, tuvākas detaļas neatklājot.

"Azerbaidžānas Republika identificēja, aizturēja un nopratināja četrus cilvēkus, kas pusnaktī Baku uzbruka Irānas vēstniecībai," sacīja vēstnieks, norādot, ka Teherāna saistībā ar šo incidentu paudusi stingru protestu.

Irānai un Azerbaidžānai ir kopīga 700 kilometrus gara robeža.

No 83 miljoniem Irānas iedzīvotāju desmit miljoni ir azerbaidžāņi.

Armēnija pērn Karabahas kara laikā pauda diplomātisku nopēlumu Izraēlai, kas Azerbaidžānu apgādā ar būtisku bruņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!