Teherānā sākusies tiesas prāva pret irāņu izcelsmes ASV žurnālisti Roksanu Saberi, kura aizturēta Irānā jau kopš janvāra un tiek apsūdzēta spiegošanā ASV labā, otrdien paziņoja tiesas pārstāvis Ali Reza Džamšidi.

"Vakar notika pirmā tiesas sēde un viņai tika dota iespēja runāt sevis aizstāvēšanai," žurnālistiem teica Džamšidi.

Pēc viņa teiktā, Saberi, kura ieslodzīta bēdīgi slavenajā Evinas cietumā Teherānā, tiek apsūdzēta "spiegošanā ārvalstnieku - Amerikas - labā".

31 gadu vecajai Saberi ir Irānas un ASV pilsonība, un žurnālistei draud nāvessods, ja viņa tiks atzīta par vainīgu.

Irāna tiesā Saberi, neraugoties uz ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones aicinājumiem atbrīvot viņu un ASV prezidenta Baraka Obamas diplomātiskajiem Irānai pretimnākošajiem soļiem.

Džamšidi teica, ka spriedums gaidāms pēc nedēļas vai divām.

Viņš arī noraidīja ASV Valsts departamenta pārstāvja Roberta Vuda izteikumus pagājušajā nedēļā, ka apsūdzības pret Saberi esot "nepamatotas".

"Ir tiešām dīvaini, ka kāds komentē lietu, pat neredzējis to," sacīja Džamšidi.

Sākotnēji tika ziņots, ka Saberi esot apcietināta par alkohola iegādi, kas Islāma republikā ir aizliegts.

Pagājušajā nedēļā Teherānas prokurora vietnieks Hasans Hadads teica, ka Saberi esot nodarbojusies ar "spiegošanu žurnālistes aizsegā".

"Pierādījumi ir minēti lietā, un viņa ir atzinusi visas apsūdzības. Viņa tika apcietināta saskaņā ar Irānas Islāma Republikas likumiem," viņš teica.

Martā Irānas Ārlietu ministrijas pārstāvis Hasans Gašgavi teica, ka Saberi preses karte tikusi anulēta 2006. gadā un kopš tā laika viņa valstī esot strādājusi "nelegāli".

Hadads teica, ka Saberi ieradusies Irānā kā Irānas pilsone un Irāna nav zinājusi, ka viņai ir otra pilsonība.

"Nav nekādu pieradījumu, ka viņai būtu cita pilsonība, un izmeklēšana turpinās," viņš sacīja.

ASV dzimusī Saberi strādāja ASV bāzētās radiostacijas "National Public Radio" (NPR), BBC un "Fox News" uzdevumā un dzīvoja Irānā sešus gadus.

Teherānā ir ieradušies viņas vecāki Reza un Akiko Saberi, lai sekotu viņas lietai, un vismaz vienu reizi ir tikušies ar viņu cietumā.

Viņas tēvs pēc tikšanās ar meitu radiostacijai NPR teica, ka Saberi vēlas tikties ar savu advokātu, lai uzsvērtu, ka daži viņas paziņojumi sniegti "spiediena un draudu ietekmē".

Pagājušajā mēnesī viņas vecāki vērsās pie Irānas augstākā līdera ajatollas Ali Hameneji ar lūgumu atbrīvot viņu, jo viņa ir "bīstamā" psihiskā stāvoklī.

Irāna, kas neatzīst dubultpilsonību un kurai 30 gadu nav sakaru ar ASV, pēdējos gados ir aizturējusi vairākus irāņu izcelsmes amerikāņus, kuru vidū ir arī kāds zinātnieks.

31. martā Hāgā sarīkotās Afganistānai veltītās starptautiskās konferences laikā Klintone nodeva vēstuli Irānas delegācijai ar lūgumu atbrīvot Saberi un ar apelācijām vēl divu ASV pilsoņu vārdā.

Bijušais FIB aģents Roberts Levinsons pazuda Persijas līča Kišas salā pirms diviem gadiem, un studentei Ešai Momeni neļauj atstāt Irānu, kaut gan pagājušajā gadā viņa tika atbrīvota no apcietinājuma.

Kalifornijas štata universitātes aspirante tika aizturēta Teherānā 15.oktobrī un atbrīvota pret galvojumu novembrī, taču viņai neļauj izbraukt no valsts.

Viņa bija ieradusies Irānā, lai veiktu pētījumu par sieviešu tiesībām, taču tika aizturēta nacionālās drošības apsvērumu dēļ.

Gašgavi noliedzis, ka viņš būtu saņēmis jebkādu vēstuli no ASV amatpersonām ar lūgumiem par šiem trim ASV pilsoņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!