Irāna paziņojusi Starptautiskajai Atomenerģijas aģentūrai (IAEA) par pētījumu uzsākšanu urāna bagātināšanas jomā, kas ir nozīmīgs process kodolieroču izgatavošanā, teikts IAEA otrdien izplatītajā ziņojumā.
"Irāna ir sākusi tā dēvēto maza mēroga izpēti un attīstību," norādīts aģentūras AFP rīcībā nonākušajā konfidenciālajā IAEA ziņojumā.

IAEA tuvu stāvoša augsta ranga amatpersona sacīja, ka pētījums ietver sevī "kaut ko līdzīgu kvalitātes kontrolei", un Irānā jau sākusi darboties izmēģinājumu rūpnīca, kurā iecerēts sākt urāna bagātināšanu.

Projekts sākās, kad 10.janvārī, pretēji iepriekš noslēgtajam līgumam ar Eiropas Savienību par kodoldegvielas izstrādes atlikšanu, Irāna uzlauza ANO zīmogus un sāka darbu pie urāna bagātināšanas pētījumiem.

"Ir sācies nopietns darbs pie degvielas uzlabošanas," norādīts Natanzas izmēģinājumu rūpnīcas publiskotajā paziņojumā, minot urāna gāze, kas nogādāta rūpnīcā urāna bagātināšanai.

Paziņojumā arī norādīts, ka "sastāvdaļu kvalitātes kontrole un izmēģinājumi tiek veikti" ne vien Natanzas rūpnīcā, bet arī uzņēmumā "Farayand Technique".

IAEA savukārt pavēstījusi, ka līdz ar ANO zīmogu noņemšanu tai vairs nav iespējams kontrolēt Irānas darbību urāna bagātināšanas jomā.

"Tā kā visi izejmateriāli tagad ir bez IAEA zīmogiem, aģentūra ir spējīga sekot līdzi tikai izmēģinājumu rūpnīcā veiktajiem izpētes un attīstības darbiem, jo tur joprojām tiek pilnībā nodrošināti visi urāna bagātināšanas uzraudzības pasākumi," izklāstīts paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!