Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas valdība ir gatava sākt sarunas ar opozīciju, lai izbeigtu divus gadus ilgušo bruņoto konfliktu, atsaucoties uz Irānas ārlietu ministrs Ali Ahbara Salehi paziņojumu, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

"Es domāju, ka Sīrijas valdība ir gatava sarunām ar opozīciju," Salehi atklāja Ēģiptes valsts ziņu aģentūrai MENA. Paziņojums izskanējis laikā, kad pienāk ziņas par trešdien sāktām kaujām Damaskas pievārtē.

Sīrijas opozīcijas koalīcijas līderis Ahmeds Moazs al Hatibs iepriekš piedāvāja valdošajam režīmam sēsties pie sarunu galda, lai mēģinātu izbeigt vardarbību, par nosacījumu izvirzot arī 160 000 aizturēto atbrīvošanu.

Piedāvājumu līdz šim vēl nav komentējis valdošais prezidenta Bašara al Asada režīms. Sarunu iespējamību noraidīja arī paša Hatiba pārstāvēto opozīcijas grupu lielākais formējums Nacionālā opozīcijas koalīcija. Hatibs, kurš aicināja Asada režīmu sarunām deleģēt viceprezidentu Faruku al Šarau, tāpat mudina opozīciju izrādīt gatavību iesaistīties sarunās par režīma maiņu.

Hatibs ir izvirzījis prasību, ka līdz svētdienai valdībai ir jāatbrīvo visas ieslodzītās sievietes, citāti tiks uzskatīts, ka Asads noraida dialoga piedāvājumu.

Tikmēr Asada režīms cenšas norādīt, ka joprojām spēj sakaut sacelšanos, trešdien sākot ofensīvu pret nemiernieku kaujiniekiem Damaskas pievārtē. "Armija ir uzsākusi koordinētu ofensīvu visā Damaskas apkārtnē. Visas ieejas Damaskā ir noslēgtas," aģentūrai AFP paziņoja kāda režīma drošības amatpersona.

Savukārt nemiernieki trešdien ziņoja, ka ir sākuši uzbrukumu Damaskai, cenšoties ielauzties pilsētas centrā.

Jau vēstīts, ka gandrīz divus gadus ilgajā bruņotajā konfliktā, Sīrijas bruņotie nemiernieki pēdējo mēnešu laikā guvuši panākumus, ieņemot vairākas armijas bāzes, bet kaujas notiek arvien tuvāk galvaspilsētai Damaskai, kas ir valdošā režīma galvenā mītne. Daļa novērotāji gan norāda, ka neviena no pusēm nav tik spēcīga, lai varētu pilnībā sakaut savu pretinieku.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!