Irānas galvenais sarunu vedējs Ali Laridžani otrdien, sniedzot atbildi uz sešu lielvalstu piedāvājumu saistībā ar Teherānas kodolprogrammu, paziņoja, ka Irāna no 23.augusta ir gatava "nopietnām" sarunām saspīlējuma mazināšanai ar Rietumiem tās kodolprogrammas dēļ.
Kā vēsta studentu ziņu aģentūra ISNA, Laridžani to paziņojis, tiekoties ar sešu valstu vēstniekiem, viņiem nododot Irānas atbildi uz piedāvājumu.

"Lai arī nav attaisnojuma citu pušu nelegālajiem soļiem Irānas lietu izvirzīt Drošības padomei, tika sagatavota atbilde, lai pavērtu ceļu godīgām sarunām," pavēstīja Laridžani. "Irāna ir gatava nopietnām sarunām no 23.augusta."

Viņš sacīja, ka Irāna ir gatava spēlēt "konstruktīvu" lomu attiecībā uz visiem jautājumiem priekšlikumu paketē.

"Sešu pasaules varu pārstāvjiem ir jāatgriežas pie sarunām, lai panāktu vienprātību par visiem piedāvājumā minētajiem jautājumiem, ieskaitot kodoljautājumus, ilgtermiņa tehnisko un ekonomisko sadarbību, kā arī sadarbību drošības jomā reģionā," pavēstīja Laridžani.

"Atbilde ir sniegta. Tā ir visaptveroša atbilde. Irānas puse ir paziņojusi, ka atbalsta sarunu turpināšanu," sacīja viens Eiropas diplomāts.

"Viņi (irāņi) ir nodevuši atbildi, un mēs to esam nosūtījuši uz savām galvaspilsētām," sacīja cits Rietumu diplomāts.

ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija izteica vairākus tehniskus un komerciālus priekšlikumus Irānai un ir gatavas ar Teherānu sākt sarunas, ja tā vispirms pārtrauks kodoldegvielas ražošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!