Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irānas prezidents Ebrahims Raisi pirmdien solīja atriebties par ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu 2020.gada janvārī pie Bagdādes lidostas ASV drona triecienā, ja bijušais ASV prezidents Donalds Tramps netiks tiesāts par šo noziegumu.

"Agresors un galvenais slepkava, toreizējais ASV prezidents, ir jātiesā un viņam ir jāsaņem pelnītais sods," Soleimani nogalināšanas otrajā gadadienā sacīja prezidents.

"Būtu pareizi, ja Tramps, [bijušais ASV valsts sekretārs Maiks] Pompeo un citi noziedznieki tiktu tiesāti taisnīgā tiesā, kur viņu šausmīgie noziegumi tiktu izskatīti un viņi saņemtu taisnīgu sodu par saviem darbiem," viņš piebilda. "Pretējā gadījumā es teikšu visiem ASV līderiem bez šaubīšanās, ka no šīs musulmaņu valsts parādīsies atriebes roka."

Ar ASV īstenoto Soleimani slepkavības operāciju tika pārkāpta Irākas suverenitāte, jo Soleimani bija uzaicināts uz tikšanos ar Irākas premjerministru, sacīja Raisi.

Tramps savulaik skaidroja, ka licis veikt drona triecienu, reaģējot uz vairākiem uzbrukumiem ar ASV interesēm saistītiem objektiem Irākā.

Irānas Ārlietu ministrija piektdien tviterī norādīja, ka "pašreizējai ASV valdībai ir galīgā starptautiskā atbildība par šo noziegumu".

2020. gada 3. janvārī ASV armija, izpildot Trampa rīkojumu, netālu no Bagdādes lidostas nogalināja Irānas ģenerāli Kasemu Soleimani, kas bija ieradies vizītē Irākā, un Irākas paramilitārā grupējuma "Hashd al-Shaabi" līdera vietnieku Abu Mahdi al Mohandesu.

Drona triecienā tik nogalināti vismaz astoņi cilvēki.

Soleimani bija Irānas bruņoto spēku elites vienības Kudsas spēku komandieris.

Viņš koordinēja Irānai lojālo bruņoto vienību aktivitātes Irākā un citās valstīs, cita starpā arī to operācijas pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!