Foto: Kadrs no video

Irānas valsts televīzija piektdien pārraidījusi dokumentālo filmu, kurā ar datorsimulācijas palīdzību attēlots pretuzbrukums Izraēlai, vēsta laikraksts "The Jerusalem Post".

Filmā ir apspēlēts hipotētisks scenārijs, kā Irāna rīkotos gadījumā, ja ASV un Izraēla uzbruktu Teherānas kodolobjektiem. Datorsimulācijā, kas kombinēta ar dokumentāliem kadriem, redzams kā Irānas bezpilota lidmašīnas apšauda Izraēlas pilsētu Telavivu un Haifu, kā arī amerikāņu aviācijas bāzes kuģi "USS Abraham Lincoln".

Filmā ielikta Irānas augstākā līdera ajatollas Alī Hamenei uzruna kara skolas audzēkņiem 2011. gadā.

"Ikvienam, kurš domā uzbrukt Irānas Islāma Republikai, ir jābūt gatavam saņemt spēcīgus sitienus ar dzelzs dūri no Bruņotajiem spēkiem. Un Amerikai, tās reģionālajām marionetēm un tās sargsunim - Cionistu režīmam - ir jāzina, ka Irānas tautas atbilde jebkurai agresijai, uzbrukumiem, vai pat tikai draudiem, būs atbilde, kas tos sagraus no iekšpuses," brīdina ajatolla.

Irānas retorika pēdējās dienās kļuvusi draudīgāka. Piektdien Irānas mediji ziņoja, ka valsts karakuģi tuvojas ASV jūras robežām.

Vēstīts, ka Izraēla un Rietumvalstis Irānu tur aizdomās par mēģinājumu radīt kodolieročus. Izraēla ir devusi mājienus, ka ir gatava izmantot militāru spēku, lai nepieļautu, ka Teherānas rokās nonāks atomieroči. Uzbrukuma iespēju, ja diplomātiskie līdzekļi nesniegs rezultātu, nav noliegušas arī ASV amatpersonas.

Teherāna un Rietumvalstis ir iesaistījušās sarunās par kodolprogrammu, kas pēdējā laikā ir devušas cerību nesaskaņu nolīdzināšanai. 24. novembrī Irāna un lielvaru grupa P5+1 - ASV, Lielbritānija, Francija, Krievija, Ķīna un Vācija - Ženēvā panāca pagaidu vienošanos, kas paredz Teherānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret Irānai noteikto starptautisko sankciju mazināšanu.

Teherāna jau ir pārtraukusi augsti bagātināta urāna ražošanu, kas ir potenciāli izmantojams atomieročos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!