Irāna 8. janvārī avarējušās Ukrainas lidmašīnas atlūzas šķūrē ar buldozeru, kas notikušās traģēdijas apstākļu rūpīgu izmeklēšanu padara teju neiespējamu, paziņojis žurnālistiskās izmeklēšanas grupas "Bellingcat" dibinātājs Eliots Higins.

"No cilvēkiem ar piekļuvi katastrofas vietai arvien vairāk un vairāk pienāk ziņojumi par to, ka atlūzas ar buldozeru tiek sastumtas kaudzē, īstu ekspertīzi padarot tuvu neiespējamai," Higins ierakstījis tviterī.


Savukārt vācu medija "Bild" politikas nodaļas redaktors publicējis fotogrāfiju ar buldozeru katastrofas vietā un velk paralēles ar 2014. gada Malaizijas pasažieru reisa MH17 notriekšanu virs Donbasa.


"Irāņi ar buldozeru nošķūrē reisa PS752 katastrofas vietu!!! "Viņi tur nav" arī to darītu," viņš tvīto. Ar "viņi tur nav" jeb "ih tam net" no krievu valodas ironiski mēdza apzīmēt Krievijas karavīrus Ukrainā, atsaucoties uz Kremļa apgalvojumiem, ka Krievijas spēki nekaro kaimiņvalstī.

Ziņots, ka Ukrainas lidsabiedrības "Ukraine International Airlines" pasažieru lidmašīna "Boeing 737" ar 176 cilvēkiem uz klāja, kas visi gāja bojā, avarēja 8. janvārī dažas minūtes pēc pacelšanās no Teherānas lidostas. Irānas izmeklētāji paziņoja, ka lidmašīna aizdegusies vēl būdama gaisā. Lidaparāts bija ceļā uz Kijevu.

Ceturtdien ASV un Kanāda paziņoja, ka lidmašīnu ar ballistisko raķeti kļūdas dēļ varētu būt notriekuši paši irāņi. Pirms tam arī Ukraina paziņoja, ka starp notikušā versijām tiek izskatīts arī scenārijs, ka lidaparāts notriekts ar pretgaisa aizsardzības sistēmas "Tor" raķeti.

Lidmašīna avarēja tikai dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena pa militārajām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV un NATO karavīri. Tas ļauj pieņemt, ka Irānas pretgaisa aizsardzība atradās paaugstinātā gatavībā, rēķinoties ar iespējamu ASV atbildes triecienu.

Uz avarējušās lidmašīnas klāja atradās 82 Irānas pilsoņi, 63 Kanādas pilsoņi, 11 Ukrainas pilsoņi (no tiem deviņi apkalpes locekļi) 10 Zviedrijas pilsoņi, četri Afganistānas pilsoņi, trīs Vācijas un trīs Lielbritānijas pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!