Foto: AFP/Scanpix

Pakistānas prezidents Asifs Alī Zardari un Irānas Mahmuds Ahmedinedžads pirmdien svinīgi atklāj abas valstis savienojoša gāzesvada būvniecību. Šo projektu asi kritizē ASV, jo cauruļvads apgrūtinātu tās centienus pastiprināt sankciju spiedienu uz Teherānu tās kodolprogrammas dēļ, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ilgi aizkavētais cauruļvada projekts Pakistānai ir veids kā mazināt valsts hronisko enerģijas trūkumu. Gāzes vada būvniecība Irānas teritorijā ir jau gandrīz pabeigta, bet pirmdienas ceremonija atklāj darbu sākumu Pakistānā.

780 kilometru garo cauruļvadu Pakistānā paredzēts uzbūvēt nākamo divu gadu laikā.

ASV norāda, ka gāzes vads Irānai būs papildus iespēja pārdot gāzi, tādejādi mazinot starptautisko sankciju radīto spiedienu, kuru mērķis ir panākt Teherānas atteikšanos no tās pretrunīgi vērtētās kodolprogrammas. Vašingtona uzsver, ka ir arī citi veidi, kā mazināt Pakistānas enerģētisko krīzi.

Enerģijas trūkumam kļūstot par nopietnu problēmu, Pakistānas valdība norāda, ka nepakļausies ASV spiedienam. Pagājušajā gadā Pakistānas ārlietu ministrs Hinu Rabini Haru paziņoja, ka cauruļvads ir "Pakistānas nacionālā interese" un tiks pabeigs "neatkarīgi no nekādiem svešiem apsvērumiem".

Tikmēr Pakistānas amatpersonas atzīst, ka cauruļvada būvniecība caur nemierīgo Beludžistānas provinci rada būtiskas drošības problēmas, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!