Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irāna un Pakistāna vienojušās par kopīgu pierobežas "reaģēšanas spēku" izveidi, šādi reaģējot uz kaujinieku grupējumu uzbrukumu virkni uz to robežas, pirmdien pēc sarunām Teherānā ar Pakistānas premjerministru Imranu Hanu paziņoja Irānas prezidents Hasans Ruhani.

Irānas pierobežas Sīstānas-Beludžistānas provincē regulāri notiek kaujinieku uzbrukumi Irānas drošības spēkiem, bet pagājušajā nedēļā Irānā bāzēti kaujinieki Pakistānas Beludžistānas provincē nogalināja 14 tās drošības spēku locekļus.

Martā Ruhani pieprasīja Pakistānai "apņēmīgi rīkoties pret antiirāņu teroristiem" pēc 13.februārī notikušā uzbrukuma, kurā tika nogalināti 27 Revolucionārās gvardes locekļi.

Irāna paziņoja, ka uzbrukumu veica pakistāniešu spridzinātājs pašnāvnieks. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās sunnītu ekstrēmistu grupējums "Jaish al-Adl", kuram bāzes ir Pakistānā.

Sestdien Pakistāna paziņoja, ka tai ir pierādījumi, ka Beludžistānā uzbrukumu sarīkojušajiem teroristiem ir "apmācības un loģistikas bāzes Irānas teritorijās, kas robežojas ar Pakistānu".

Pakistānas nabadzīgākajā provincē Beludžistānā darbojas islāmisti, kā arī beludžu separātisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!