Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irāna un Saūda Arābija vienojušās divu mēnešu laikā atjaunot attiecības un atvērt vēstniecības, ziņo Irānas un Saūda Arābijas valsts mediji, uz kuriem atsaucas "Al Jazeera".

Vienošanās panākta pēc sarunām, kas notika Ķīnas galvaspilsētā Pekinā. "Sarunu rezultātā Irāna un Saūda Arābija vienojās divu mēnešu laikā atsākt diplomātiskās attiecības un atvērt vēstniecības," piektdien vēsta Irānas ziņu aģentūra IRNA.

Saūda Arābijas preses aģentūra apstiprināja vienošanos, publicējot arī Saūda Arābijas un Irānas kopīgo paziņojumu, kurā teikts, ka abas valstis vienojušās ievērot valsts suverenitāti un neiejaukties viena otras iekšējās lietās.

Paziņojumā arī teikts, ka Rijāda un Teherāna vienojušās aktivizēt 2001.gadā parakstīto drošības sadarbības līgumu.

Spriedze starp reģionālajiem konkurentiem jau sen ir bijusi augsta. Saūda Arābija pārtrauca attiecības ar Irānu 2016. gadā pēc tam, kad protestētāji tur iebruka Saūda Arābijas diplomātiskajās ēkās. Saūda Arābija dažas dienas iepriekš bija izpildījusi nāvessodu kādam ievērojamam šiītu garīdzniekam, izraisot demonstrācijas.

Irāna un Saūda Arābija ir pretējās pusēs vairākos reģionālos jautājumos un ar atšķirīgām interesēm tādās dažādās valstīs kā Libāna, Sīrija un Jemena. Tāpēc Teherānas un Rijādas attiecību uzlabošanās varētu ietekmēt politiku visā Tuvo Austrumu reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!