Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irāna un Ziemeļkoreja turpina plānot ieroču piegādes Krievijai, piektdien ANO Drošības padomes sēdē paziņoja ASV vēstniece ANO Linda Tomasa-Grīnfīlda.

"Gan Irāna, gan Ziemeļkoreja plāno nogādāt uz Krieviju aizliegtu bruņojumu, tai skaitā aizliegtus bezpilota lidaparātus, pārkāpjot ANO rezolūciju. Krievija izmanto Irānas dronus, lai dotu triecienus Ukrainas enerģētiskajai infrastruktūrai, atņemot miljoniem ukraiņu elektrību, apkuri (..) Mēs zinām, ka Irāna pašlaik izskata iespēju nodot Krievijai simtiem ballistisko raķešu, arī pārkāpjot Augstākās radas rezolūciju. Mēs aicinām Irānu apturēt šīs darbības un aicinām visus, kas atbalsta mieru, vērsties pie Irānas, lai tā šādi nerīkotos," uzsvēra Tomasa-Grīnfīlda.

Viņa arī atzīmēja, ka Ziemeļkoreja ir oficiāli paziņojusi, ka neatbalsta Krievijas karu Ukrainā, tomēr pēc tam nosūtījusi raķetes un citu bruņojumu Krievijas algotņu grupējumam "Vagner", tieši pārkāpjot ANO rezolūciju.

"Mēs pārdzīvojam, ka Ziemeļkoreja plāno nosūtīt grupējumam "Vagner" vairāk militārā aprīkojuma, nosodām Ziemeļkorejas darbības un aicinām to pārtraukt šādas piegādes un pilnībā ievērot ANO rezolūcijā lemto. Arī no jauna aicinām visus pievienoties šim aicinājumam," viņa uzsvēra.

Tomasa-Grīnfīlda arī uzsvēra, ka visām valstīm jāapvienojas un jāpieprasa, lai Krievija izbeigtu karu.

"Tagad ir laiks apvienoties visām valstīm un pieprasīt, lai Krievija izbeigtu šo bezjēdzīgo karu. Mums vajag apvienoties un aizstāvēt ANO hartu un tās pamatprincipus, lai panāktu mieru. Darīsim visu, ko varam, lai izbeigtu ciešanas gan Ukrainā, gan aiz tās robežām," rezumēja ANO vēstniece.

ASV Nacionālās drošības padomes stratēģisko komunikāciju koordinators Džons Kērbijs ir paziņojis, ka Ziemeļkoreja slepeni piegādā Krievijai ievērojamu daudzumu artilērijas šāviņu. Ziemeļkoreja pērnā gada beigās piegādāja ieroču partiju grupējumam "Vagner". ASV vērtē, ka šo ieroču daudzums nemainīs kara dinamiku, bet bažījas, ka Ziemeļkoreja piegādās vairāk bruņojuma.

Žurnālisti vasarā uzzināja, ka Irāna ir pārdevusi Krievijai kamikadzes dronus. Krievija tos izmanto uzbrukumos Ukrainas civilajai infrastruktūrai, kuros ir daudz postījumu, upuru un cietušo. Saskaņā ar Ukrainas izlūkdienesta datiem, Irānai pēc kontrakta jānodod Krievijai 1750 droni, tie piegādāti partijās pa 250 līdz 300 droniem katrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!