Foto: Reuters/Scanpix
Trešdien sprādzienā Irānas galvaspilsētas Teherānas ziemeļos gājis bojā zinātnieks – kodolfiziķis, vietējās universitātes pasniedzējs Mostafa Ahmadi Rošans, kurš strādājis urāna bagātināšanas uzņēmumā. Teherānas amatpersona paziņojusi, ka sprādzienu sarīkojusi Izraēla, vēsta raidsabiedrība BBC.

Teherānas gubernatora vietnieks paziņojis, ka sprādzienu sarīkojusi Izraēla, lai tādā veidā traucētu martā gaidāmās Irānas parlamenta vēlēšanas.

32 gadus vecais Naftas rūpniecības universitātes absolvents, zinātnieks Rošans gājis bojā sprādzienā pēc tam, kad kāds motobraucējs piestiprinājis spridzekli pie zinātnieka automašīnas, vēsta Irānas aģentūra "Fars". Aculiecinieki stāstīja, ka redzējuši divus cilvēkus ar motociklu, viens no viņiem piestiprinājis spridzekli pie mašīnas.

Sprādzienā ievainoti vēl divi cilvēki.

Pēdējo kādu laikā Irānā nogalināti vairāki zinātnieki - kodolfiziķi, norāda BBC. Teherāna viņu slepkavībās vaino Izraēlu un ASV, abas valstis šīs apsūdzības noraida.

2010.gada sākumā atentātā nogalināts Teherānas universitātes pasniedzējs, fiziķis Masuds Ali Mohamedi. Toreiz spridzeklis iedarbināts brīdī, kad viņš izgājis no savām mājām. Pērn augustā par šo slepkavību notiesāts Irānas pilsonis Madžids Džamali Faši, un Teherāna apgalvoja, ka slepkavību pasūtīja un apmaksāja Izraēlas izlūkdienests. Izraēla to nekomentēja.

2010.gada notika atentāts pret citu kodolfiziķi Fereidunu Abasi Davani, kurš pašlaik vada Irānas Atomenerģetikas aģentūru.

Jau vēstīts, ka 1.janvārī Irānas Atomenerģijas organizācija paziņoja, ka Irānas zinātnieki ir izmēģinājuši pirmo kodoldegvielas stieni, kas ražots Irānā no šajā valstī iegūta urāna.

Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt savu urāna bagātināšanas programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!