Foto: AFP/Scanpix

Irāna, Ziemeļkoreja un Sīrija ceturtdien bloķēja pirmo globālo konvencionālo ieroču tirdzniecības līgumu, par kuru sarunas notiek kopš 2006.gada.

Trīs valstis divas reizes bloķēja centienus vienbalsīgi pieņemt līgumu desmit dienas notikušajā konferencē ANO galvenajā mītnē.

Valstu koalīcija no visas pasaules paziņoja, ka tagad nākamajā nedēļā līgumu iesniegs apspirināšanai tieši ANO Ģenerālajai asamblejai, kur tam nepieciešams divu trešdaļu valstu atbalsts, kas ir faktiski garantēts.

Irānas, Ziemeļkorejas un Sīrijas solis, kurām visām noteiktas starptautiskas sankcijas tirdzniecībā ar ieročiem, konferencē izraisīja plašu sašutumu.

"Tā nav neveiksme, šodiena ir panākums, kas ir aizkavēts, taču aizkavēts uz neilgu laiku," paziņoja Lielbritānijas delegācijas vadītāja Džo Adamsone. "Labu spēcīgu līgumu bloķēja KTDR (Ziemeļkoreja), Irānas Islāma Republika un Sīrija, taču vairums cilvēku pasaulē vēlas noteikumus un tās ir balsis, kas ir jāuzklausa."

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" līguma bloķēšanu nodēvēja par "dziļi cinisku".

"Pasauli ķīlniekos tur trīs valstis," sacīja labdarības organizācijas "Oxfam" ieroču kontroles speciāliste.

Visi lielie ieroču ražotāji - ASV, Krievija, Vācija, Francija, Ķīna un Lielbritānija - bija gatavi vienoties par līgumu, par kuru sarunas sākās 2006.gadā.

Pirmais lielais ieroču kontroles līgums kopš 1996.gada kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma aptvertu tankus, bruņutransportierus, lielkalibra artilērijas sistēmas, kaujas lidaparātus, uzbrukuma helikopterus, karakuģus, raķetes un raķešu palaišanas iekārtas, kā arī vieglos ieročus.

Tā mērķis ir likt valstīm izveidot nacionālu kontroles mehānismu pār ieroču eksportu. Tām arī pirms pārdošanas būtu jāizvērtē, vai ieroci var izmantot genocīdam, kara noziegumiem vai teroristu un organizētās noziedzības grupējumi.

Ik gadu pasaulē tiek pārdoti ieroči 80 miljardu dolāru apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!