Irāna svētdien paziņoja, ka tai nebūs pieņemami nekādi "priekšnosacījumi" attiecībā uz jaunām starptautiska mēroga sarunām par Teherānas kodolprogrammu, tādējādi netieši noraidot prasību pārtraukt urāna bagātināšanu.
"Dialogam jānotiek bez jebkādiem priekšnosacījumiem, jo ikviens priekšnosacījums dialogu ierobežo, neļaujot nonākt līdz rezultātam," žurnālistiem sacīja Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Hamids Reza Asefi.

"Irāna no savām tiesībām neatteiksies. Neviens nedrīkst izvirzīt nosacījumus dialoga uzsākšanai, neņemot vērā otras puses viedokli," piebilda Asefi.

"Irānai ir starptautiski atzītas tiesības attiecībā uz kodolieročiem, un eiropiešiem galu galā vajadzētu šādu loģiku pieņemt tā vietā, lai to pārvērstu par politiskā prestiža jautājumu un vēlmi parādīt, kuram pieder pēdējais vārds," uzsvēra Irānas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Asefi vainoja ASV mēģinājumā ieteikumus pārvērst ultimātā un norādīja, ka Irāna nepakļausies iepriekš noteiktiem termiņiem vai ultimātiem.

Urāna bagātināšanas pārtraukšana ir neapspriežama prasība, kas iekļauta Vācijas un piecu ANO Drošības padomes valstu - Lielbritānijas, Ķīnas, Francijas, Krievijas un ASV - iesniegtajā priekšlikumu paketē.

Savukārt Irānas ārlietu ministrs Manučehrs Motaki sestdien paziņoja, ka Irāna rietumvalstīm izteiks savu priekšlikumu.

Novērotāji uzskata, ka priekšlikumā būs ietverts rietumvalstīm adresēts lūgums pārskatīt prasību par urāna bagātināšanas pārtraukšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!