Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas, Kanādas, Zviedrijas un Lielbritānijas izveidotā koordinācijas grupa paziņojusi, ka Irānai dod trīs nedēļa laika, lai atsauktu savu noraidījumu kompensēt tās militāro spēku 2020. gada 8. janvārī īstenoto Ukrainas pasažieru lidmašīnas notriekšanu.

Koordinācijas grupas pacietība izsīkst, visas četras valstis pauda vienotā paziņojumā ceturtdien, 16. decembrī. Koordinācijas grupa norādīja, ka Irānai tiek dots laiks līdz 5. janvārim, lai atbildētu. Pretējā gadījumā tās apsver šo gadījumu risināt citā ceļā starptautisko likumu ietvaros, konkrētāk neprecizējot, kā tieši.

Pirms gandrīz diviem gadiem Irānas spēki īsi pēc pacelšanās notrieca no Teherānas lidostas izlidojušo aviokompānijas "Ukraine International Airlines" reisa "PS752" aviolaineri, nogalinot visus 176 uz tā klāja esošos cilvēkus. Sākotnēji Irāna noliedza lidmašīnas notriekšanu, neskatoties uz vairākiem publiski pieejamiem pierādījumiem, tostarp video, kurā skaidri redzama raķešu ietriekšanās civilajā lidaparātā.

Dienas vēlāk režīms atzina, ka tās Islāma revolucionārās gvardes spēki kļūdas dēļ pa trīsarpus gadus veco lidmašīnu "Boeing 737-8KV" izšāvuši divas raķetes. Tobrīd Irānā bija izsludināta paaugstināta kaujas gatavība, jo iepriekš tās raķetes bija raidītas pa ASV spēku bāzēm Irākā. Šī gada jūnijā Kanāda paziņoja, ka tās rīcībā ir pierādījumi, ka lidmašīnas notriekšana bijusi iepriekš plānota.

Irāna līdz šim nav izrādījusi ieinteresētību atrisināt konfliktsituāciju un taisnīgi atlīdzināt savu rīcību, norādījusi koordinācijas grupa. Vairums bojāgājušo bija irāņi, kuri devās mājup uz savām mītnes zemēm Kanādu un Lielbritāniju. Turklāt pavasarī cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" apsūdzēja Irānas drošības dienestus bojāgājušo lidmašīnas pasažieru piederīgo iebiedēšanā, lai tie neceltu nekādas prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!