Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irānas atbalstītas kaujinieku grupas uz Irākas galvaspilsētas Bagdādes ēku jumtiem izvietojušas snaiperus laikā, kad Tuvo Austrumu valstī notika plaši protesti, atsaucoties uz divu Irākas drošības nozares amatpersonu teikto, raksta aģentūra "Reuters".

Par kaujinieku izvietošanu Irākā iepriekš nebija ziņots, tomēr to klātbūtne ir viena no Irānas pieaugošās ietekmes sastāvdaļām šajā valstī, vērtē medijs. Dažkārt kaujinieku grupas un Irākas drošības spēki darbojas saskaņoti, tomēr tām ir savas komandu struktūras.

Irākas drošības spēku amatpersonas aģentūrai atklāja, ka Irānai sabiedroto grupējumu līderi paši nolēmuši iesaistīties protestu izklīdināšanas procesos. "Mēs esam apstiprinājuši pierādījumus, ka snaiperi bijuši daļa no kaujinieku grupām, kuras atskaitās savam komandierim, nevis bruņoto spēku galvenajam komandierim," pastāstīja viena no amatpersonām, kura piebilda: "Viņi pārstāv grupu, kas ir pietuvināta irāņiem."

Otra amatpersona ziņoja, ka kaujinieki, kuri atklājuši uguni pret protestētājiem demonstrāciju trešajā dienā, pārstāvējuši šiītu musulmaņu paramilitāru grupējumu, kuru atbalstot Irāna. Grupējuma pārstāvis gan noraidījis kaujinieku dalību Irākas protestos.

Irāna pakāpeniski audzējusi savu ietekmi Irākā kopš 2003. gadā uzsāktās militārās intervences, kuru vadīja ASV un kuras rezultātā gāza ilggadējo Irākas līderi Sadamu Huseinu. Pašreizējās Irākas valdības stabilitāte ir Teherānas interesēs. Irāna ir arī Irākas lielākais tirdzniecības partneris, atzīmē "Reuters".

Protesti Irākā sākās 1. oktobrī. Valsts iedzīvotāji pauduši neapmierinātību ar darbavietu, elektrības padeves un tīra ūdens trūkumu. Tāpat irākieši vainojuši valdību sistēmiskā korupcijā. Demonstrācijās bojā gāja vairāk nekā 100 cilvēku, savukārt vismaz 6000 tika ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!