Foto: Reuters/Scanpix

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei ASV prezidenta Donalda Trampa runas par iespējamo Savienoto Valstu izstāšanos no starptautiskās vienošanās par Teherānas kodolprogrammu trešdien nodēvēja par muļķībām.

"Tā būtu laika izšķiešana reaģēt uz muļķībām, ko sarunājis vulgārais ASV prezidents," ajatollas teikto citē ziņu aģentūra ISNA.

"ASV prezidents atspoguļo muļķību," sacīja Hamenei, piebilstot - iemesls, kāpēc Tramps pauž aizvainojumu pret Irānu, ir ASV politikas izgāšanās Sīrijā, Irākā un Libānā.

Hamenei solīja, ka viņa valsti neietekmēs Trampa Irānai veltītie asie izteikumi un ka Irāna pieturēsies pie kodolvienošanās, kamēr vien to darīs citi vienošanās partneri.

Tramps piektdien runā, izklāstot jauno, agresīvo stratēģiju pret Irānu, atteicās "sertificēt" kodolvienošanos un draudēja to atcelt, ja vien ASV Kongress neieviesīs jaunas sankcijas pret Irānas raķešu un kodolprogrammām, kā arī saistībā ar Teherānas "destabilizējošajām" aktivitātēm Tuvajos Austrumos.

Trampa paziņojums izraisījis ASV tuvāko sabiedroto, arī Lielbritānijas, Vācijas, Francijas un ES vadības, pārmetumus.

ANO atomenerģijas aģentūras (IAEA) vadītājs Jukija Amano vēl 9. oktobrī apstiprināja, ka Irāna ievēro kodolvienošanās nosacījumus.

Arī IAEA pagājušā mēneša ziņojumā tika apliecināts, ka Irāna ievēro saistības programmas ietvaros, kas paredz apturēt dažas Teherānas kodolaktivitātes.

2015. gadā noslēgtā kodolvienošanās paredz starptautisko sankciju atcelšanu un Irānas kodolprogrammas ierobežošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!