Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hameneji noraidījis jaunu sarunu organizēšanu ar Rietumiem, raksta aģentūra "Reuters".

Replikās, kuras pārraidījusi valsts televīzija Islāma Republikas augstākais līderis pauda skepsi par sarunu aizvadīšanu ar Rietumiem: "Reiz mēs izmēģinājām sankciju atcelšanas ceļu un aizvadījām sarunas vairākus gadus, taču tas ne pie kā nenoveda." "Viņi iejaucas reģionālajās lietās, viņi mums liek neiejaukties. Lai gan Lielbritānijai un Francijai ir kodolraķetes, tās saka, ka mums raķetes nedrīkst būt," viņš piebildis.

Hameneji iepriekš kritizējis sarunas ar Rietumiem, tomēr pauda atbalstu 2015. gadā panāktajam Irānas kodollīgumam. Šis līgums ierobežoja Irānas kodolprogrammu, vienlaikus atbrīvojot valsti no ekonomisko sankciju sloga.

ASV prezidents Donalds Tramps 2018. gadā lēma par Savienoto Valstu izstāšanos no šī līguma. Teherāna uz šo soli atbildēja, pārkāpjot atsevišķas līgumā noteiktās saistības.

Jaunievēlētā ASV prezidenta Džo Baidena pārstāvji norādījuši, ka nākamais ASV priekšstāvis varētu lemt par Vašingtonas atgriešanos pie šī līguma, ja Irāna atkal sāktu to pilnībā ievērot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!