Foto: EPA-AFI
Irāna sestdien paziņoja, ka sākusi ievietot kodoldegvielu tās pirmajā atomelektrostacijā (AES), kas uzbūvēta ar Krievijas palīdzību.

Krievijas piegādātā kodoldegviela Būšehras AES reaktorā tiek ielādēta Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) inspektoru klātbūtnē, teikts Irānas Atomenerģijas organizācijas paziņojumā.

"Šī ir liela diena un mēs esam iegājuši Būšehras spēkstacijas fiziskas iedarbināšanas fāzē," žurnālistiem pavēstīja Krievijas kodolenerģijas korporācijas "Rosatom" priekšsēdētājs Sergejs Kirijenko. "Tas ir svarīgs notikums un mēs paziņojam, ka Krievija ir izpildījusi visas savas saistības attiecībā uz Būšehras spēkstacijas būvniecību. Mēs esam apmierināti ar spēkstacijas pabeigšanu, ņemot vērā 36 gadus ilgušo gaidīšanu."

"Mēs pateicamies Kirijenko kungam, Krievijas valdībai un tautai par palīdzību Irānas tautai. Krievi savus vārdus Irānas vēsturē ir ierakstījuši uz mūžiem," sacīja Teherānas kodolprogrammas vadītājs Ali Akbars Salehi.

Pagājušajā nedēļā Salehi sacīja, ka kodoldegvielas ielādēšana reaktorā tiks pabeigta līdz 5.septembrim. Pavisam reaktorā jāievieto 163 kodoldegvielas stieņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!