Foto: Reuters/Scanpix
Irānas armijas Islāma revolūcijas sargu korpuss sestdien sāka vēl vienas militārās mācības Ormuzas šaurumā – Persijas līča galvenajā tankkuģu ceļā, informē ārvalstu masu mediji.

Irānas mediji informē, ka mācības ilgs mēnesi.

Pērnā gada decembra beigās Irānas armija jau sarīkoja mācības Ormuzas šaurumā. Tās noslēdzās ar tālas darbības rādiusa raķešu izmēģinājumu.

Situācija Persijas līcī saasinājās pēc tam, kad Irānas varas iestādes paziņoja, ka, atbildot uz Rietumu valstu ieviestajām sankcijām, varētu bloķēt naftas tranzītam nozīmīgo šaurumu.

Kopš tā laika Persijas līcī uzturas ASV lidmašīnu bāzes kuģis "Carl Vinson". Pagājušajā nedēļā tika paziņots, ka uz līci dodas arī bāzes kuģis "Abraham Lincoln", bet martā tur ieradīsies arī ASV karakuģis "Enterprise", kas pašlaik piedalās mācībās Atlantijas okeānā.

Pentagons skaidro, ka vairāku ASV karakuģu atrašanās Persijas līcī nav nekas neparasts un nav saistīta ar Irānas jautājuma saasināšanos.

Ormuzas šaurums savieno Omānas līci un Persijas līci. Tā ziemeļu piekrasti kontrolē Irāna, bet dienvidus – Apvienotie Arābu Emirāti un Omāna, kas ir ASV sabiedrotie reģionā.

ASV un citas Rietumu valstis tur Irānu aizdomās par kodolieroču izstrādi, slēpjot to zem "miera atoma" programmas. Teherāna visus pārmetumus noraida, uzsverot, ka tās kodolprogramma ir vērsta tikai uz civiliem mērķiem.

Eiropas Savienības ārlietu ministri janvāra beigās vienojās par Irānas naftas importa aizliegumu, kas stāsies spēkā no 1.jūlija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!