Foto: AFP/Scanpix
Jaunais Irānas prezidents Hasans Rohani otrdien paziņojis, ka Teherāna ir gatava nekavējoties sākt nopietnas sarunas par tās pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu.

Pirmajā preses konferencē kopš prezidenta amata zvēresta nodošanas Rohani uzsvēra, ka neatsakās no Irānas tiesībām, bet vēlas mazināt Rietumu bažas.

"Kā Islāma Republikas prezidents es paziņoju, ka pastāv politiska griba atrisināt šo jautājumu un arī apsvērt citu pušu bažas," norādīja Rohani.

"Mēs esam (..) sarunu cilvēki, ar nopietnību un bez liekas laika tērēšanas, ja pretējās puses ir gatavas," viņš piebilda.

64 gadus vecais Rohani, kurš svētdien nodeva prezidenta amata zvērestu, amatā nomaina stingrās līnijas piekritēju Mahmudu Ahmadinedžadu, kura īstenotās politikas rezultātā Irāna nonākusi starptautiskā izolācijā. Ahmadinedžads Irānas prezidenta amatā aizvadīja divus pilnvaru termiņus - kopumā astoņus gadus.

Rietumvalstis paudušas piesardzīgas cerības, ka mērenākais Rohani varētu izrādīties piekāpīgāks sarunās par Teherānas kodolprogrammu, kuras mērķis, kā uzskata Rietumi, ir atomieroču iegūšana.

Rohani ir solījis uzlabot attiecības ar starptautisko sabiedrību un panākt pret Irānu vērsto ekonomisko sankciju mīkstināšanu. Sankcijas, kas tika ieviestas, reaģējot uz Teherānas nepiekāpību kodolsarunās, ir ievērojami kaitējušas valsts ekonomikai.

Tomēr preses konferencē Rohani paziņoja, ka Irāna neatteiksies no urāna bagātināšanas, kas sevišķi satrauc Rietumus.

"Irānas miermīlīgā kodolprogramma ir nacionāls jautājums (..), mēs neatteiksimies no Irānas tautas tiesībām. Mēs sargāsim savas tiesības," uzsvēra Rohani.

"Irānā neviens nav teicis, ka mēs atteiksimies no urāna bagātināšanas, neviens un nevienā brīdī," viņš piebilda.

Kad Rohani vadīja Irānas delegāciju, kodolsarunās 2003.gadā tika panākta vienošanās par Teherānas urāna bagātināšanas programmas apturēšanu, taču tā atkal tika atsākta, kad divus gadus vēlāk par Irānas prezidentu kļuva Ahmadinedžads.

Savā pirmajā preses konferencē prezidenta amatā Rohani atkārtoti uzsvēra, ka Teherāna neiesaistīsies sarunās ekonomisko draudu vai militāru draudu ēnā.

Rohani arī kritizēja "pretrunīgos vēstījumus" no ASV, kur Baltais nams paudis gatavību piedalīties patiesās sarunās, bet Senāts mudina pastiprināt sankcijas.

"Pēdējie Baltā nama paziņojumi liecina, ka dažām ASV amatpersonām nav korekta un reālistiska skatījuma uz situāciju šeit un vēstījumu, ko Irānas tauta nodevusi vēlēšanās," norādīja Rohani.

"Viņi joprojām sūta pretrunīgus vēstījumus. (..) Mums rūp ASV atbilde darbos, nevis vārdos," piebilda prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!