Foto: AP/Scanpix

Oktobrī kādā Irānas kodolobjektā aizturētie četri vīrieši bijuši metālā zagļi, nevis "sabotieri", kā sākumā varasiestādes par to ziņoja, vēsta laikraksts "The Washington Post".

Vīrieši izrakušies zem kāda nekonkretizēta kodolobjekta betona sētas. Viņi notikuma vietā arestēti par "diversijas mēģinājumu", toreiz ziņoja amatpersonas.

Tomēr, izrādās, četrotne kodolobjektā iekļuvusi ar mērķi meklēt metālu, ko nodot lūžņos, Irānas mediji atsaucas uz Izlūkošanas ministra Mahmuda Alavi teikto. Nav gan zināms, kāpēc Irāna mainījusi savu sākotnējo paziņojumu, piebilst "The Washington Post".

Irāna regulāri paziņo par notvertiem spiegiem un novērstām sabotāžām tās kodolobjektos, bet parasti tā nesniedz vairāk informācijas, skaidro laikraksts.

Irānas kodolprogramma un urāna bagātināšana ir sens strīda objekts starp Teherānu un Rietumvalstīm, bet jo īpaši tas satrauc Izraēlu. Islāma Republika apgalvo, kā tās kodolprogrammai ir tikai civili mērķi, kategoriski noraidot Izraēlas un ASV apsūdzības, ka tā cenšas radīt kodolieročus.

Ārvalstis jau ilgāku laiku mēģina panākt vienošanos, lai Irāna atteiktos no kodolprogrammas un atļautu neatkarīgajiem novērotājiem iekļūt visos kodolobjektos, lai pārliecinātos par Irānas nodomu nekaitīgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!