Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irānas 2015.gada kodolvienošanās valstis gatavojas iespējai, ka ASV atkal pievienosies paktam, pirmdien apliecināja vienošanās dalībvalstis.

ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētājs Džo Baidens iepriekš signalizējis, ka ASV varētu atkal pievienoties pasaules lielvaru un Irānas kodolpaktam, kas paredz ierobežojumus Irānas kodolprogrammai apmaiņā pret sankciju atcelšanu.

Vienošanās īstenošana tika pakļauta draudiem līdz ar pašreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu 2018.gada maijā vienpusējā kārtā no Kopējā visaptverošā rīcības plāna (JCPOA) izstāties un noteikt Irānai smagas ekonomiskās sankcijas.

"Kā apliecināja ministri, pastāv perspektīva, ka ASV atgriežas JCPOA, un viņi uzsvēra gatavību raudzīties uz to pozitīvi kopīgu pūliņu ietvaros," teikts paziņojumā, kas pirmdien Irānas, Ķīnas, Krievijas, Vācijas, Francijas un Lielbritānijas ministru vārdā publicēts tīmeklī.

Reaģējot uz ASV sankciju atjaunošanu, arī Irāna pakāpeniski sākusi atteikties no savu saistību ievērošanas attiecībā uz kodolaktivitāšu ierobežošanu.

Pavisam nesen Teherāna paziņoja, ka plāno Natanzā Irānas galvenajā urāna bagātināšanas objektā uzstādīt modernas centrifūgas. Francija, Vācija un Lielbritānija šo plānu nosodīja, to dēvējot par "ļoti satraucošu".

ASV administrācijas maiņa nozīmē, ka ir pēdējais iespēju logs progresam, ko nevajadzētu pamest neizmantotu, sacīja Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss.

"Vairs nevar būt nekādu taktisko manevru, kādus mēs pēdējā laikā esam ievērojuši," preses konferencē brīdināja Māss, piebilstot, ka šādas darbības "tikai vēl vairāk graus vienošanos".

"Irāna nedrīkst īstenot nesen izziņoto savas kodolprogrammas paplašināšanu. Šādi rīkojoties, tiks apdraudētas progresa iespējas, uz kurām mēs ceram 2021.gadā," tviterī norādīja Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs.

Irānas kodolzinātnieka Mohsena Fahrizades slepkavība saasinājusi spriedzi reģionā. Irāna zinātnieka slepkavībā apsūdz Izraēlu.

Pēc Fahrizades slepkavības Irānas parlaments pieņēma likumprojektu, aicinot paplašināt kodolprogrammu un izbeigt Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) inspekcijas Irānas kodolobjektos.

Irānas Ārlietu ministrija norādījusi, ka nepiekrīt likumprojektam, un prezidents Hasans Ruhani ļāvis noprast, ka to neparakstīs.

IAEA inspekciju apturēšana būtu liktenīgs trieciens kodolpaktam.

Paziņojumā pēc ministru pirmdienas sanāksmes norādīts, ka "labticīgas sadarbības turpināšana ar IAEA ir svarīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!