Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlas izlūkdienesta "Mossad" aģenti Irānas fiziķi kodolspeciālistu Mohsenu Fahrizadi nogalinājuši ar robota-slepkavas palīdzību, atsaucoties uz avotiem ASV, Izraēlā un Irānā, vēsta laikraksts "The News York Times".

Fahrizade gāja bojā 2020. gada novembrī Irānas ziemeļos. Automašīna, kurā viņš brauca, tika apšaudīta ar automātisko ieroci, kas vadīts attālināti. Fahrizade bija viens no galvenajiem zinātniekiem, kas strādājis ar Irānas kodolprogrammas attīstīšanu saistītiem jautājumiem.

Jau toreiz Irāna paziņoja, ka zinātnieks nogalināts ar Izraēlā ražoto ieroci, kas, iespējams, vadīts caur satelītu.

NYT žurnālisti noskaidrojuši, ka Izraēlas aģenti izmantojuši beļģu ražojuma ložmetēju, kas piestiprināts pie robotizētas ierīces. Iekārta svērusi aptuveni tonnu, tāpēc uz Irānu tā vesta pa daļām un samontēta uz vietas. Salikts robots-slepkava pēc tam ievietots pikapā.

Operācijas dienā pikaps ar robotu uz ceļa gaidījis, kad garām brauks fiziķa automašīna. Robots pa zinātnieka transportu raidījis 15 šāviņus, bet pēc tam auto ar visu iekārtu attālināti uzspridzināts. Tomēr eksplozijā ierocis nav pilnībā iznīcināts.

NYT atgādina, ka kopš 2007. gada "Mossad" aģenti nogalinājuši sešus Irānas kodolzinātniekus, kas kopā ar Fahrizadi strādājuši pie atomieroča kaujas galviņas izstrādes. Fahrizadi nogalināt mēģināts jau 2009. gadā, taču toreiz informācijas noplūdes dēļ operācija atcelta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!