Foto: AP/Scanpix/LETA

Irānas valdība aizliegusi pamatskolās mācīt angļu valodu, saucot šo priekšmetu par "kultūras invāziju", vēsta raidsabiedrība BBC.

Izglītības ministrija nolēmusi "pamatskolas vecuma bērniem stiprināt persiešu valodas prasmes un vairāk mācīt Irānas islāma kultūru", ministrijas sekretārs pastāstīja Irānas valsts medijiem.

Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hamenei iepriekš pauda bažas par angļu valodas mācīšanu bērniem. Savukārt daudzi irāņi angļu valodu uzskata par svarīgu prasmi un tās mācīšanās ir plaši izplatīta.

Angļu valoda ir izvēles priekšmets daudziem vidusskolas vecuma bērniem (Irānā no 12 gadu vecuma), bet lielās popularitātes dēļ atsevišķās skolās to sāk mācīt arī agrākā vecumā, skaidro BBC.

"Svešvalodu mācīšana pamatskolas līmenī nav ieteicama nekādā veidā," medijiem paziņoja ministrijas pārstāvis Mehdi Navids Adhams. Viņš arī uzsvēra, ka angļu valodas mācīšana pamatskolēniem ārpus mācību stundu laika, ko praktizē skolas, tiks uzskatīta par pārkāpumu.

Aizliegums mācīt angļu valodu neattiecas uz vidusskolu vai privātiem institūtiem.

Irānas elektroniskie un drukātie mediji atrodas valsts kontrolē, taču starp tiem ir arī vairāki angļu valodas kanāli.

Šis lēmums izskanējis laikā, kad Irānu ir satricinājuši plaši pret valdību vērsti protesti, kas sākās 28. decembrī. Sadursmēs ar drošības spēkiem gāja bojā vismaz 21 cilvēks. Vismaz 1000 cilvēku esot aizturēti. Hamenei protestu rīkošanā apsūdzēja ārējos "ienaidniekus".

Irānas augstākais līderis jau iepriekš ir iztecies, ka angļu valodas mācīšana no mazotnes noved pie "Rietumu kultūras infiltrācijas".

Viņaprāt, arī zinātne var būt ne tikai angļu valodā, tāpēc bērni tās vietā var mācīties, piemēram, spāņu, franču vai austrumu valodas.

Savukārt Irānas prezidents Hasans Ruhani šai ziņā nepiekrīt ajatollam un ir teicis, ka angļu valodas zināšanas palīdzēs jauniešiem darba tirgū. Tomēr prezidentam ir maz iespēju apturēt aizliegumu.

Tikmēr daudzas vidusslāņa ģimenes savus bērnus jau tagad ved apgūt angļu mēli uz neatkarīgām mācību iestādēm pēc stundām, jo valsts skolu mācību metodes tiek uzskatītas par ne visai veiksmīgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!