Foto: AFP/Scanpix/LETA

Stingrās līnijas piekritēji Irānas parlamentā ļāvuši noprast, ka varētu bloķēt iespējamo kompromisu, kura mērķis ir panākt Irānas un ASV atgriešanos pie kodolvienošanās.

"Vīnē notiekošo kodolsarunu rezultātiem jāatbilst [Irānas] kodollikumam (..). Pretējā gadījumā tie būs nelikumīgi," sestdien izteicies deputāts Alireza Salimi.

Konkrēti, kompromiss, ko apspriedušas abas puses un kas paredz, ka ASV tikai daļēji atceļ pret Teherānu ieviestās sankcijas, ir bezjēdzīgs, ja to neapstiprina parlaments, Salimi teikto citē aģentūra "Tasnim".

Kodollikums, ko Irānas parlaments pieņēma pagājušajā gadā, nepārprotami pieprasa, lai ASV atceļ visas sankcijas, pirms Irāna atsāk ievērot 2015. gadā noslēgto kodolvienošanos.

Irānas, ASV, Vācijas, Francijas, Lielbritānijas, Krievijas un Ķīnas pārstāvji šobrīd apsver iespējas, kas ļautu Vašingtonai atcelt savu iepriekšējo lēmumu par izstāšanos no 2015. gada kodolvienošanās un sankciju atjaunošanu pret Teherānu.

Vienošanās, ko Irāna 2015. gadā parakstīja ar pasaules lielvarām, apņemoties ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, atrodas uz sabrukuma robežas kopš 2018. gada, kad toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps nolēma, ka Vašingtona no šā līguma izstāsies un atjaunos sankcijas pret Irānas ekonomiku. Pēc ASV lēmuma arī Irāna sāka atkāpties no pakta saistību izpildes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!