Foto: AP/Scanpix

Irānā strauji noslēgumam tuvojas Mahmuda Ahmadinedžada otrās prezidentūras termiņš. Saskaņā ar Irānas konstitūciju, prezidents amatu var ieņemt ne ilgāk kā divus četru gadu termiņus pēc kārtas. Ahmedinedžadam prezidenta pilnvaras būs jānoliek jau 2013. gadā, bet valstī izskan spekulācijas par politiķa tālāko darbību.

Mediju un politisko novērotāju uzmanību piesaistīja Ahmadinedžada komentārs valsts televīzijā 4. septembrī. Intervijas laikā žurnālists prezidentam vaicājis, vai viņš plāno publiski nosaukt korupcijā iesaistīto valsts amatpersonu vārdus, kā agrāk bija solījis. "Valdībai ir atlicis strādāt tika vienu gadu...", reportiera iesākto jautājumu citē radio "Brīvā Eiropa".

Prezidenta atbilde pārsteidza daudzus skatītājus. "Kā jūs zināt, ka tas būs pēdējais gads," smaidot atbildējis Ahmadinedžads. "Valdība ir Irānas nācijas daļa un nācija paliks vienmēr," turpinājis prezidents.

Valsts vadītāja teiktais ātri nonāca vairāku Irānas interneta ziņu vietņu virsrakstos, tai skaitā "Khabaronline", kas rakstīja, ka Ahmadinedžads atbildējis ar "jēgpilnu" smaidu sejā, vēsta "Brīvā Eiropa".

Prezidenta komentārus vēl dīvainākus padara tas, ka Ahmadinedžads, kura pozīcijas šogad ir vājinātas cīņā par varu ar Irānas Augstākā līdera ajatollas Ali Hamenei sabiedrotajiem, vēl jūnijā vācu laikrakstam atklāja, ka pametīs politiku pēc otrā prezidentūras termiņa beigām. "Ar astoņiem gadiem ir pietiekoši," prezidents teica laikrakstam "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung".

Vairāki Irānas politiķi, to skaitā parlamenta valdes loceklis Mohamads Dehghans asi reaģējuši uz Ahmadinedžada paziņojumu. Politiķis apsūdz prezidentu par vēlmi saglabāt varu Krievijas prezidenta Vladimira Putina stilā.

Ahmadinedžads izmanto interviju valsts televīzijā, lai reklamētu savu "Putina/Medvedeva prezidentūras plānu", par Deghana teikto vēstījusi vietējā ziņu aģentūra "Mehr".

"Tas ir netaisnīgi, ka prezidents izmanto nacionālo televīziju sava vēlēšanu plāna virzīšanai," teica Dehghans.

Putins Krievijas prezidenta amatu ieņēma divus termiņus un tad vienu termiņu bija premjers, savā vietā izvirzot Dmitriju Medvedevu. Šogad Putins atgriezās prezidenta krēslā, bet Medvedevs kļuva par premjeru.

"Prezidentam būtu jāzina, ka Irāna nav Krievija un ka viņš nav Putins, un, ka Medvedevam, kurš Ahmadinedžadam ir padomā, nav un nebūs statusa sabiedriskajā viedoklī," "Brīvā Eiropa" citē Dehghanu.

Politiķis nenosauca personu, kuru pēc viņa domām Ahmadinedžads izmantotu savas politiskās ietekmes paplašināšanai. Tomēr jau agrāk prezidents ir apsūdzēts mēģinājumos par savu politisko pēcteci ielikt tuvu sabiedroto un padomdevēju Esfandiaru Rahimu Mašei. Pēdējais nereti raksturots kā "īstais prezidents".

Iepriekš šajā nedēļā vairākas ziņu vietnes citēja Mašei teikto, ka nākotnes valdība būs Ahmadinedžada un viņa tuvākā loka rokās. "Esmu izteicis savu gatavību un es darīšu. Ahmadinedžada kungs pārliecināja mani piedalīties," par gatavību sadarboties ar prezidentu teica Mašei.

Tomēr, ja Irānas prezidents patiešām plāno sava veida varas sagrābšanu, ir maz ticams, ka bijušajam Augstākā līdera Hamenei protežē veiksies, norāda citi politiķi. 

"Pašreizējos apstākļos īstais [lēmumu pieņēmējs] ir ajatolla Hamenei. Ja kaut kas mainīsies, tad ne Hamenei, ne Ahmadinedžads nevarēs neko izdarīt," uzskata politiķis Ali Mazroei.

Irānas mediji arī spekulē, ka Ahmadinedžads varētu mēģināt palikt politikā, kandidējot parlamentā vai pat dibinot savu partiju, vēsta "Brīvā Eiropa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!