Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads un viņa Armēnijas kolēģis pirmdien atklāj gāzesvadu, kas mazinās Armēnijas atkarību no Krievijas gāzes piegādēm.
Atklāšanas ceremonija, kurā piedalīsies Ahmadinedžads un Armēnijas prezidents Roberts Kočarjans, notiks Megri pilsētā Armēnijā netālu no robežas ar Irānu.

Saskaņā ar līgumu, kas noslēgts uz 20 gadiem, Armēnija pa 141 kilometru garo cauruļvadu saņems 36 miljardus kubikmetru gāzes, tādējādi likvidējot Krievijas gāzes lielfirmas "Gazprom" monopolstāvokli Armēnijas gāzes tirgū.

Līgums par 200 miljonu dolāru (105,8 miljoni latu) vērtā cauruļvada būvi tika parakstīts jau 1992.gadā, taču būvdarbi sākās tikai 2004.gadā. Armēnija maksās par gāzi ar elektroenerģiju, ko ražo padomju laiku atomelektrostacija.

Dibināt ciešākus sakarus ar Irānu Armēnijai liek ekonomiskā blokāde, ko noteikušas Azerbaidžāna un Turcija sakarā ar strīdīgo Kalnu Karabahas reģionu.

Armēnijas un Azerbaidžānas sešus gadus ilgais karš par šo etnisko armēņu apdzīvoto Azerbaidžānas anklāvu 1994.gadā beidzās ar nestabilu pamieru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!