Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irānas prezidents Hasans Ruhani trešdien pauda gandarījumu par ASV prezidenta Donalda Trampa varas beigām, Trampa prezidentūras gadus dēvējot par "tirāna ēru".

"Tirāna ēra ir noslēgusies, un šodien ir pēdējā viņa bīstamās varas diena," uzrunā valdības ministriem sacīja prezidents. "Cilvēkam, kuram visi viņa četri gadi nenesa citus augļus kā vien netaisnīgumu, samaitātību un problēmas paša tautai un pasaulei."

Tramps 2018.gada maijā vienpusējā kārtā izstājās no priekšgājēja Baraka Obamas prezidentūras laikā noslēgtās pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās, kā arī noteica Irānai smagas ekonomiskās sankcijas.

Reaģējot uz Vašingtonas izstāšanos no pakta un citu dalībvalstu nespēju nodrošināt tā izpildi, Irāna 2019.gadā sāka atkāpties no vienošanās saistībām.

Jaunievēlētā ASV prezidenta Džo Baidena izraudzītais ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens otrdien Senātā sacīja, ka Trampa politika Irānu padarījusi vēl bīstamāku.

Blinkens apstiprināja Baidena apņemšanos atgriezties kodolpaktā, bet norādīja, ka tas saistāms ar Teherānas atgriešanos pie savu saistību izpildes.

Teherāna vairākkārt aicinājusi Vašingtonu vispirms atcelt sankcijas un ievērot saistības, kas tai ir atbilstoši vienošanās nosacījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!