Foto: AP/Scanpix
Irānas prezidents Hasans Rohani pirmdien paudis pārliecību, ka vienošanos ar Rietumiem par Teherānas kodolprogrammu ir iespējams panākt pirms 24.novembra beigu termiņa.

2013.gada novembrī Irāna un pasaules lielvaru grupa P5+1 panāca pagaidu vienošanos par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret daļēju Irānai noteikto sankciju atcelšanu.

Šīs vienošanās termiņš bija 20.jūlijs. Līdz tam laikam pasaules lielvaras cerēja panākt vispārīgu kodolvienošanos, bet tas neizdevās. Tāpēc jūlijā abas puses panāca vienošanos pagarināt sarunas par pretrunīgi vērtēto Teherānas kodolprogrammu līdz 24.novembrim.

Rohani televīzijā paziņoja, ka Irānai un Rietumiem ir izdevies panākt saprašanos svarīgākajās lietās un tagad jānokārto tikai atsevišķas detaļas, piemēram, vai noslēgt vienošanos nākamo 40 dienu laikā vai pagarināt termiņu u.tml.

"Protams, detaļas arī ir svarīgas, bet svarīgi ir, ka kodoljautājums ir neatgriežams. Es domāju, ka galējo vienošanos var noslēgt šajās atlikušajās 40 dienās. Mēs neatgriezīsimies pie situācijas, kāda bija pirms gada. Pasaule ir nogurusi un vēlas to izbeigt, atrisināt ar sarunu starpniecību," paziņoja Rohani.

Viņš pauda pārliecību, ka vienošanās noteikti tiks noslēgta, piebilstot, ka Irāna novirzīs visus savus resursus šai virzienā.

Vienlaikus prezidents atzina, ka "12 gadus senu dilemmu nevar atrisināt vienas nakts laikā".

Irānas un pasaules lielvaru kodolsarunu nākamais raunds notiks šonedēļ Vīnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!