Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV un Eiropas lielvalstis otrdien brīdināja Irānu, ka tās jaunākie urāna bagātināšanas centieni var apdraudēt kodolsarunas Vīnē, un Vašingtona aicināja Teherānu izbeigt "balansēšanu uz kara robežas".

Dažas stundas pirms šiem brīdinājumiem Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) ziņoja, ka Irāna nodomājusi bagātināt urānu līdz 20%. Tā ir jauna pazīme, ka Vīnē bāzetās sarunas ar mērķi atjaunot 2015. gada kodolvienošanos ar Irānu var ieilgt.

"Mēs turpinām aicināt Irānu izbeigt šo balansēšanu uz kara robežas, atgriezties Vīnē, esot gatavai uz reālām sarunām, un būt gatavai pabeigt darbu", kas sākās aprīlī, reportieriem paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss.

Irāna ir spērusi soli tuvāk tādu materiālu izstrādāšanai, kas var tikt izmantoti kodolieroča izgatavošanai.

"Ir satraucoši, ka Irāna izvēlas turpināt eskalēt savu [kodolvienošanās] saistību nepildīšanu, sevišķi ar eksperimentiem, kas ir vērtīgi kodolieroču pētījumiem," sacīja Praiss. "Tas ir vēl viens nelaimīgs solis atpakaļ Irānai."

Francijas, Lielbritānijas un Vācijas ārlietu ministri pauda "nopietnas bažas" un brīdināja, ka Irānas rīcība apdraud sarunas.

"Irāna ar saviem jaunākajiem soļiem apdraud Vīnes sarunu veiksmīgu iznākumu, neraugoties uz progresu, kas panākts līdzšinējās sešās sarunu kārtās," teikts ministru kopīgajā paziņojumā.

Viņi brīdināja, ka Irānai "bez kavēšanās" vajadzētu atgriezties pie sarunām un izvirzīt mērķi tās ātri pabeigt.

Francija, Lielbritānija un Vācija, kā arī ASV, Krievija un Ķīna 2015. gadā noslēdza ar Irānu vienošanos, kuras mērķis ir ierobežot tās kodolprogrammu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!