Irānas reformisti piektdien paziņoja par eksprezidenta Mohammada Hatami iedvesmotas koalīcijas izveidi, lai atgūtu kontroli pār parlamentu un glābtu valsti no "krīzes", kuru izraisījis prezidents Mahmuds Ahmadinedžads.
Koalīcija apvieno 21 mēreno partiju, tajā skaitā bijušo prezidentu Hatami un Akbara Hašemi Rafsandžani sabiedrotos, lai cīnītos par uzvaru 14.martā paredzētajās parlamenta vēlēšanās, pavēstīja amatpersonas.

"Valsts atrodas nopietnā krīzē. Visas partijas piekrīt, ka ir jāatjauno parlamenta nozīme un jāierobežo valdības neprasmīgās aktivitātes," sacīja koalīcijas pārstāvis Abdolla Naseri.

Pēc amatpersonu teiktā, koalīcijas iedvesmotājs ir Hatami, kurš pēdējās nedēļās pārtraucis divus gadus ilgušo klusēšanu ar virkni Ahmadinedžadu kritizējošu runu.

"Aiz šīs koalīcijas stāv Hatami. Viņš ir viens no reformistu konsolidēšanas pīlāriem," preses konferencē pavēstīja cits koalīcijas pārstāvis Morteza Hadži.

Reformisti, kuriem iepriekšējā parlamentā bija vairākums, baidās no 2004.gada februāra vēlēšanu atkārtošanās, kurās vēlētāju aktivitāte bija zema un no konservatīvajiem garīdzniekiem sastāvošā Aizbildņu padome nepielaida pie vēlēšanām vairākus tūkstošus viņu kandidātu.

14.marta vēlēšanās reformistiem stāsies pretim konservatīvie, kuri paši izveidojuši vienotu fronti, apvienojot Ahmadinedžada lojālistus un galvenās tradicionālās konservatīvās frakcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!