Foto: AFP/Scanpix
Sestdien Irānā notikušo divu spēcīgo zemestrīču upuru skaits, glābējiem svētdien noslēdzot meklēšanas darbus, ir sasniedzis 300. Vairāk nekā divi tūkstoši ir ievainoti, vēsta ārvalstu mediji.

"Cilvēku meklēšana, kuri varēja atrasties zem drupām pēc pazemes grūdieniem, ir pabeigta," žurnālistiem svētdien pavēstījis Irānas iekšlietu ministra vietnieks Hasams Hadami.

Bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz 300, bet ievainoti vairāk nekā divi tūkstoši, atsaucoties uz vietējiem medijiem, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Iepriekš ziņots, ka tūkstošiem cilvēku nakti ir pavadījuši zem klajas debess vai pagaidu patvērumos. Palīdzības organizācijas cenšas cilvēkus apgādāt ar teltīm, maizi un dzeramo ūdeni. Aptuveni 16 tūkstošiem cilvēku ir sniegts pagaidu patvērums, liecina Sarkanā Pusmēness aplēses.

Vismaz seši ciemi ir pilnībā nopostīti, bet vēl 60 sagrauti par 50 – 80 procentiem, vēsta valsts televīzija. Patiesos postījumu apmērus traucē noteikt pārtrauktie telefona sakari ar daudziem ciemiem, norāda speciālisti.

Lielākā daļa bojāgājušo ir lauku apvidos, jo pilsētās ēkas ir daudz izturīgākas, norāda amatpersonas.

Līdzjūtību Irānai izteicis arī Latvijas ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Edgars Rinkēvičs, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentā.

Jau vēstīts, ka Irānas ziemeļrietumus sestdien satricinājušas divas spēcīgas zemestrīces. Zemestrīces notikušas pie Tabrizas un Ahāras pilsētām. Visvairāk cietušo ir pilsētu apkārtnes ciemos. Telefona sakari ar daudzām pilsētām ir pārtrūkuši, kas padara sarežģītākus glābšanas darbus. Glābēju pūles arī apgrūtina iestājusies tumsa.

"Zemestrīce izraisīja lielu paniku. Cilvēki skrēja ārā uz ielām un visur skan ambulances mašīnu sirēnas," BBC pastāstīja kāds aculiecinieks.

Zemestrīces bijušas 6,4 un 6,3 magnitūdas stipras, liecina ASV ģeoloģijas centra mērījumi. Abas zemestrīces notikušas ar 11 minūšu intervālu viena pēc otras, norāda Teherānas Universitātes eksperti.

Iepriekš sestdien, atsaucoties uz Teherānas Universitātes seismoloģijas centru, BBC vēstīja, ka zemestrīces hipocentrs atradies desmit kilometrus zem zemes 60 kilometru attālumā no Tebrizas. Tebrizas pilsētā dzīvo 1,4 miljoni iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!