Irānas revolucionārā tiesa spiegošanā apsūdzētajai ASV žurnālistei Roksanai Saberi piespriedusi astoņu gadu cietumsodu, aģentūrai AFP sestdien pavēstīja viņas ģimenes locekļi.
"Roksanas tēvs [Reza Saberi] mani informēja, ka viņa notiesāta uz astoņiem gadā cietumā," aģentūrai AFP sacīja kāds no žurnālistes radiniekiem, kurš vēlējās saglabāt savu anonimitāti.

31 gadu vecā irāņu izcelsmes žurnāliste kopš janvāra jau atrodas bēdīgi slavenajā Teherānas cietumā. Tiesas process, kas noritēja aiz slēgtām durvīm sākās pirmdien.

Irāna viņu tiesāja, neraugoties uz ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones aicinājumiem žurnālisti atbrīvot un ASV prezidenta Baraka Obamas pēdējā laika Irānai pretimnākošajiem diplomātiskajiem soļiem.

Sākotnēji tika ziņots, ka Saberi esot apcietināta par alkohola iegādi, kas Islāma Republikā ir aizliegts.

Pagājušajā nedēļā Teherānas prokurora vietnieks Hasans Hadads tomēr paziņoja, ka Saberi esot nodarbojusies ar "spiegošanu žurnālistes aizsegā".

"Pierādījumi ir minēti lietā, un viņa ir atzinusi visas apsūdzības. Viņa tika apcietināta saskaņā ar Irānas Islāma Republikas likumiem," sacīja prokurors.

Martā Irānas Ārlietu ministrijas pārstāvis Hasans Gašgavi teica, ka Saberi preses karte tikusi anulēta 2006.gadā un kopš tā laika viņa valstī esot strādājusi "nelegāli".

Hadads piebilda, ka Saberi ieradusies Irānā kā Irānas pilsone un Teherāna nav zinājusi, ka viņai ir otra pilsonība.

"Nav nekādu pieradījumu, ka viņai būtu cita pilsonība, un izmeklēšana turpinās," viņš sacīja.

ASV dzimusī Saberi strādāja ASV bāzētās radiostacijas "National Public Radio" (NPR), BBC un "Fox News" uzdevumā un dzīvoja Irānā sešus gadus.

Teherānā ir ieradušies viņas vecāki Reza un Akiko Saberi, lai sekotu viņas lietai, un vismaz vienu reizi tie tikušies ar viņu cietumā.

Viņas tēvs pēc tikšanās ar meitu radiostacijai NPR teica, ka Saberi vēlas tikties ar savu advokātu, lai uzsvērtu, ka daži viņas paziņojumi sniegti "spiediena un draudu ietekmē".

Pagājušajā mēnesī viņas vecāki vērsās pie Irānas augstākā līdera ajatollas Ali Hameneji ar lūgumu meitu atbrīvot, jo viņa ir "bīstamā" psihiskā stāvoklī.

Irāna, kas neatzīst dubultpilsonību un kurai 30 gadu nav sakaru ar ASV, pēdējos gados ir aizturējusi vairākus irāņu izcelsmes amerikāņus, kuru vidū ir arī kāds zinātnieks.

31.martā Hāgā sarīkotās Afganistānai veltītās starptautiskās konferences laikā Klintone nodeva vēstuli Irānas delegācijai ar lūgumu atbrīvot Saberi un ar apelācijām vēl divu ASV pilsoņu vārdā.

Bijušais FIB aģents Roberts Levinsons pazuda Persijas līča Kišas salā pirms diviem gadiem, un studentei Ešai Momeni neļauj atstāt Irānu, kaut gan pagājušajā gadā viņa tika atbrīvota no apcietinājuma.

Kalifornijas štata universitātes aspirante tika aizturēta Teherānā 15.oktobrī un atbrīvota pret galvojumu novembrī, taču viņai neļauj izbraukt no valsts.

Viņa bija ieradusies Irānā, lai veiktu pētījumu par sieviešu tiesībām, taču tika aizturēta nacionālās drošības apsvērumu dēļ.

Gašgavi noliedzis, ka viņš būtu saņēmis jebkādu vēstuli no ASV amatpersonām ar lūgumiem par šiem trim ASV pilsoņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!