Balsu pārskaitīšana notiks dažas dienas pirms vēlēšanu otrās kārtas, kurā piedalīsies divi vislielāko balsu skaitu ieguvušie kandidāti – bijušais valsts prezidents Akbars Hašemi Rafandžani un Teherānas mērs Mahmuds Ahmadinedžads.

70 gadus vecais Rafandžani vēlas atkal stāties amatā, kuru viņš ieņēma laika posmā no 1989. līdz 1997.gadam, un popularizē sevi, sludinot, ka šis ir īstais laiks jaunai nodaļai Irānas un ASV attiecībās, kā arī solot palielināt sociālo un politisko brīvību.

Negaidīti par viņa sāncensi kļuvis 49 gadus vecais Ahmadinedžads, kurš uzvaras gadījumā būtu pirmais prezidents pēdējos 24 gados, kurš nav garīdznieks. Viņa pirmsvēlēšanu kampaņa koncentrējās uz nepieciešamību apkarot nabadzību un atjaunot 1979.gada islama revolūcijas ideālus.

Taču reformistu kritiķi, kas apsūdz valsts militārās organizācijas par nelikumīgu balsu skaita palielināšanu par labu Ahmadinedžadam, uzskata, ka viņa pārstāvētie politiskie spēki drīzumā vēlēsies ieviest Irānā totalitāru sistēmu.

Irānas vēlēšanu komiteja, kam pieder pēdējais vārds attiecībā uz vēlēšanu rezultātiem, informē, ka pārskaitīs balsis no vairākām vēlēšanu urnām Teherānā un trīs citās lielākajās pilsētās.

Pirmo no piektās vietas šķir tikai divi miljoni balsu, un lielu pārsteigumu radīja Ahmadinedžada otrais labākais rezultāts, jo pirms vēlēšanām veiktajās aptaujās viņš neguva lielu popularitāti.

Trešās vietas ieguvējs, reformistu garīdznieks Mehdi Karrubi, kurš pieprasīja balsu pārskaitīšanu, uzskata, ka daļa Ahmadinedžada balsu ir nopirktas.

Divi laikraksti, kas publicēja viņa apsūdzības pārdroši kritiskā vēstulē Augstākās tiesas līderim ajatollam Ali Hamenei, pēc tiesas barga lēmuma svētdienas vakarā tika slēgti.

Savukārt Rafandžani mudina Irānas iedzīvotājus cīnīties pret ekstrēmistu draudiem, ko vēlēšanu otrajā kārtā iemiesos Ahmadinedžads.

“Es lūdzu jūsu palīdzību, ierodoties un piedaloties otrajā vēlēšanu kārtā, lai mēs spētu nepieļaut nekādu ekstrēmismu,” viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!