Foto: Reuters/Scanpix

Panāktā galīgā vienošanās par Irānas kodolprogrammu varētu atvieglot Eiropas Savienības (ES) sarunas ar Krieviju par turpmākajām gāzes un naftas piegādēm, šādu viedokli pauda politologs Kārlis Daukšts.

Runājot par panākto vienošanos ar sešām pasaules lielvarām par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, Daukšts norādīja, ka tā ir īpaši nozīmīga un svarīga, taču "lieli rezultāti no tās nav gaidāmi drīzumā".

"Visticamāk, nesekos straujš naftas cenu kritums. Tas nenotiek tik ātri," sacīja politologs. Viņš gan vērsa uzmanību, ka pašlaik būtiskāk ir uzlūkot Irānas kaimiņvalstu un visa kopējā reģiona reakciju uz panākto vienošanos. "Piemēram Izraēla nav apmierināta ar vienošanās realizācijas aspektiem. Pašlaik būtu pāragri analizēt sekas," viņš uzskata, "tomēr būtu jāskatās uz starptautisko loģiku".

Vaicāts par ES ieguvumiem, Daukšts prognozēja, ka savienība no tā tikai iegūs, turklāt pati vienošanās var kalpot par papildu stimulu sarunām ar Krieviju. "Tā var būt tāda kā zināma svira ar "Gazprom" un citiem piegādātājiem. Tāpat Irāna būs svarīgs komponents Eiropas enerģētiskajai un ekonomiskajai attīstībai," prognozēja politologs.

Jau vēstīts, ka Irāna otrdien panākusi vienošanos ar sešām pasaules lielvarām par savas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu. "Tas ir lēmums, kas var atvērt jaunu nodaļu starptautiskajās attiecībās," paziņoja Eiropas Savienības (ES) augstākā pārstāve ārlietās un drošības jautājumos Federika Mogerīni, kas sarunās vadīja lielvaru delegāciju. "Tas ir cerības stars visai pasaulei."

Arī Irānas ārlietu ministrs Muhameds Džavsds Zarifs atzina: "Mēs sākam jaunu cerību nodaļu."

Savukārt Irānas prezidents Hasans Ruhani paziņojis, ka vienošanās pieliks punktu "nevajadzīgajai krīzei" un "pavērs jaunus horizontus".

Savā vēstījumā tviterī Ruhani uzsvēris, ka tagad iespējams pievērsties "kopīgajām problēmām", netieši norādot uz sunītu ekstrēmistu grupējumu "Islāma valsts", kas sagrābis plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, izsaucot vienlīdz lielu satraukumu gan Rietumos, gan Teherānā.

Sarunas starp Irānu un sešām pasaules lielvarām - ASV, Lielbritāniju, Franciju, Vāciju, Ķīnu un Krieviju - par Teherānas kodolprogrammu ilga vairāk nekā desmit gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!