Foto: AFP/Scanpix/LETA

Žurnālistes Niloufāra Hamedi un Elaheha Muhamadi, kuras bija atbildīgas par Mahsas Amini nāves aktualizēšanu, kā rezultātā valstī uzsākās plaša līmeņa protesti, šajā nedēļā stājās Irānas tiesas priekšā, ziņo medijs CNN.

Hamedi un Muhamadi pēdējos astoņus mēnešus atradās apcietinājumā. Sievietēm draud apsūdzības par "sazvērēšanos un dumpošanos pret nacionālo drošību" un "pretvalstisku propagandu". Par šādām apsūdzībām žurnālistēm draud arī nāvessods, informē bezpeļņas organizācija "Reporters Without Borders" (RSF).

Atsaucoties uz Irānas mediju "Shargh Daily" abas sievietes atsevišķi revolucionārās tiesas priekšā stājās pirmdien un otrdien.

Hamedi arestēta pēc viesošanās pie Amini slimnīcā, kā arī pēc ziņošanas par Amini smago veselības stāvokli un komu, norāda RSF. Otrdienas tiesas sēdē Hamedi noliedza pret sevi vērstās apsūdzības un izcēla savus kā žurnālistes pienākumus, kas iekļaujas likumā, savā "Twitter" profilā informēja žurnālistes vīrs Muhamads Hoseins Ajorlo.

Irānas medijs norāda, ka Hamedi bija liegtas tiesības uz advokātu gandrīz visu apcietinājuma laiku.

Arī Muhamadi stājās tiesas priekšā, tomēr viņu arestēja septembrī pēc tam, kad žurnāliste ziņoja par Amini bērēm, skaidro RSF un Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO). Septiņus mēnešus pēc aresta varasiestādes pret žurnālistēm izvirzīja apsūdzības.

Tiesa seko valstī uzsāktajiem plaša mēroga protestiem, kurus izraisīja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve morāles policijas apcietinājumā. Sieviete arestēta par "neislāmiska" apģērba nēsāšanu. Varasiestādes mēnešiem ilgušos protestus centās apspiest, vēršot fizisku vardarbību pret demonstrantiem un piespriežot nāvessodus. Šie protesti ir bijuši viens no Irānas valdības lielākajiem izaicinājumiem kopš 1979. gada revolūcijas.

Hamedi, Muhamadi un vēl viena žurnāliste Nargesa Muhamadi saņēma 2023. gada UNESCO Pasaules preses brīvības balvu par viņu ieguldījumu preses brīvībā. "Esam apņēmušies godināt Irānas žurnālistu drosmīgo darbu. Viņas samaksāja lielu cenu par apņemšanos ziņot un vēstīt patiesību," komentēja žūrijas pārstāve Zainaba Salbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!