Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vairākās Irānas pilsētās jau piekto dienu notikušas demonstrācijas, kuras sākušās pēc kādas sievietes nāves apcietinājumā. Sieviete tika aizturēta par hidžaba likumu pārkāpšanu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Maša Amini piektdien nomira slimnīcā pēc tam, kad viņa trīs dienas bija pavadījusi komā. Amini pagājušajā nedēļā Teherānā arestēja Irānas morāles policija. Sievieti apsūdzēja likuma pārkāpšanā, kas liek sievietēm segt matus ar hidžabu jeb galvas lakatu.

Izskanējušas ziņas, ka policija pret Amini esot pielietojusi vardarbību, sacīja ANO augstā komisāra pienākumu izpildītāja cilvēktiesību jautājumos Nada al Našifa. Policija noliegusi, ka pret sievieti būtu slikti izturējusies, un paziņojusi, ka viņai bijusi "pēkšņa sirds mazspēja". Amini ģimene ir teikusi, ka sieviete bijusi pie labas veselības.

Līdzās demonstrācijām vairākās galvaspilsētas universitātēs pirmdien un otrdien Teherānas centrā notika protesti, kurus izklīdināja drošības spēki. Nav skaidrs, cik cilvēku tikuši arestēti, taču Teherānas gubernators Mohsens Mansuri otrdien paziņoja, ka arestēto vidū ir arī ārvalstu pilsoņi, raksta "Al Jazeera".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!