Foto: Kadrs no video
Mūziķa Farela Viljamsa videoklips dziesmai "Happy", kura pilnā versija ir pat 24 stundas gara, turpina gūt aizvien plašāku popularitāti visā pasaulē. Tostarp daudzi šim videoklipam ir izveidojuši arī savas versijas.
Jau rakstījām, ka viens šāds veiksmīgs pakaļdarinājums ar nosaukumu "Happy British Muslims!" ir izdevies arī Lielbritānijā dzīvojošajiem musulmaņiem, bet tikmēr radikālie musulmaņi video ir nosodījuši un atzinuši par "haram" jeb "aizliegto".

Pavisam lielas nepatikšanas sev sagādājuši seši irāņu divdesmitgadnieki, kuri arī vēlējušies pievienoties globālajai kustībai. Viņu dejošanu tiesībsargājošās iestādes jau nodēvējušas par vulgāru, likušas visiem televīzijas priekšā liecināt, ka viņi nožēlo izdarīto, un pēcāk ieslodzījušas.

Konservatīvo musulmaņu niknumu izraisot gan tas, ka video tiek atskaņota aizliegtā bauda - mūzika, gan tas, ka sievietes un vīrieši videoklipā dejo kopā, turklāt sievietes tērpušās pārāk "vaļīgi". Rezultātā video autorus varas iestādēm visai ātri izdevis sazīmēt un tie aizturēti, kā arī piespiesti dzēst video no "Youtube". Tiesa, tagad internetā redzamas vairākas tā kopijas.

Pats mūzikas autors Farels jau nodēvējis "par vairāk nekā bēdīgu" to, ka šie irāņi apcietināti par mēģinājumu izplatīt prieku. Viņš arī paudis atbalstu "Twitter" kampaņai, kurā ar mirkļbirku #freehappyiranians Irānas varasiestādes tiek aicinātas atbrīvot ieslodzītos.

Trimdā esošais irāņu žurnāliste Masiha Alinedžada norāda, ka šāda cenzūras pieauguma tendence ir bīstama. "Viņi arestējuši sešus jauniešus par dziedāšanu un dejošanu, tas ir šausmīgi - viņi ir tikai jauni cilvēki, kuri nav iesaistīti politikā."

Valsts televīzijā pārraidītais ieraksts, kurā jaunieši bija spiesti publiski nosodīt savu darbību un aicināti, citus nedarīt šādus pārkāpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!