Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV īpašais sūtnis Irānā Eliots Ābramss paziņojis, ka Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa administrācija plāno turpināt izdarīt spiedienu pret Teherānu, ieviešot jaunas sankcijas, raksta aģentūra "Reuters".

Sankcjas būšot saistītas ar bruņojuma sektoru, kā arī cilvēktiesību jautājumiem. "Būs sankcijas, kas attiecas uz ieročiem, kas attiecas uz masu iznīcināšanas ieročiem, kas attiecas uz cilvēktiesībām," sacīja Ābramss.

Jaunievēlētā ASV prezidenta Džo Baidena nominētos kandidātus nacionālā drošības padomnieka un valsts sekretāra krēsliem Ābramss nosauca par "lieliskiem cilvēkiem". Vienlaikus viņš brīdināja Baidenu nepieļaut kļūdas, kuras, viņaprāt, pieļāvusi eksprezidenta Baraka Obamas administrācija, izstrādājot 2015. gadā parakstīto Irānas kodollīgumu.

Tramps pārtrauca ASV dalību šīs vienošanās ietvaros 2018. gadā. Izskanējis, ka Baidena administrācija varētu mēģināt atgriezties pie labvēlīgākām saitēm ar Irānu, tostarp atjaunot ASV dalību kodollīguma ietvaros ar nosacījumu, ka Irāna atkal sāks ievērot līgumā noteiktās saistības.

Trešdien Irānas prezidents Hasans Ruhani paziņoja, ka ASV-Irānas attiecības var atgriezties tajā stadijā, kāda eksistēja pirms Donalda Trampa nonākšanas Baltajā namā. Uzrunā, kuru pārraidīja televīzija, Ruhani izteicās, ka ASV-Irānas attiecības var būt pavisam savādākas, ja jaunievēlētajam Savienoto Valstu prezidentam Džo Baidenam būs politiskās gribas tās mainīt.

Savukārt otrdien Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hameneji noraidīja jaunu sarunu organizēšanu ar Rietumiem: "Reiz mēs izmēģinājām sankciju atcelšanas ceļu un aizvadījām sarunas vairākus gadus, taču tas ne pie kā nenoveda."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!