Foto: AP/Scanpix

Irāņu trimdas organizācija "Irānas Tautas mudžahedīni" ceturtdien paziņojusi, ka tās rīcībā ir pierādījumi par slepenu kodolbāzi, kas ierīkota tuneļos zem kalna Demāvendas apkārtnē aptuveni 70 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Teherānas.

Parīzē bāzētā kaujinieku organizācija apgalvo, ka slepenā bāze pastāv kopš 2006.gada un nesen pabeigtas pirmās apakšzemes tuneļu sistēmas un četras ārējas noliktavas.

Grupējums arī apgalvo, ka šīs programmas īstenošanā liela loma bijusi Irānas jaunajam prezidentam un bijušajam kodolsarunu vedējam Hasanam Rohani.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) paziņojusi, ka šī informācija tiks pārbaudīta, tāpat kā jebkura jauna informācija, kas tiek saņemta.

Sešdesmitajos gados dibinātā organizācija "Irānas Tautas mudžahedīni", ko ASV līdz pat pagājušajam gadam uzskatīja par teroristu organizāciju, ir vairākkārt sniegusi informāciju par Irānas pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu.

"Irānas Tautas mudžahedīnu" jumta organizācija Irānas Pretestības nacionālā padome (NCRI) paziņojusi, ka informācija par slepeno bāzi iegūta gada laikā no 50 avotiem dažādās Irānas režīma struktūrās.

Tā liecina, ka projekta nākamais solis ir vēl 30 tuneļu un 30 noliktavu izbūve.

Organizācija "Irānas Tautas mudžahedīni" secinājusi, ka šie atklājumi kārtējo reiz pierāda Irānas režīma apņemšanos apbruņoties ar kodolieročiem un to, ka Teherāna pat nedomā ierobežot savu kodolprogrammu.

Izraēlai un Rietumiem ir aizdomas, ka Irānas kodolprogrammas mērķis ir kodolieroču radīšana, bet Teherāna apgalvo, ka tā domāta tikai un vienīgi civiliem mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!