Īrijas policijas izmeklēšanā par nelegālo imigrantu no Āzijas un austrumeiropiešu sieviešu fiktīvajām laulībām atklājusi virkni noziedzīgu grupējumu, kas nodarbojušies ar šādu laulību organizēšanu, vēsta Īrijas laikraksts "Irish Independent".

Attiecīgie grupējumi savervētās sievietes uzdod kā fiktīvu kompāniju darbinieces, lai apmierinātu noteiktās prasības, ka eiropiešiem jābūt nodarbinātiem tajā valstī, kurā viņi vēlas apprecēties.

Izmeklēšanā atklājies, ka noziedzīgie grupējumi austrumeiropiešu līgavas, kas ir ES pilsones, pārdod neeiropiešu vīriešiem, lai pēc laulību noslēgšanas viņi iegūtu uzturēšanās atļaujas Īrijā.

Sievietes parasti tiek savervētas nabadzīgākajās Austrumu bloka valstīs, un tām tiek piedāvāta naudas kompensācija.

Laulību organizēšanas starpnieki no līgavaiņa pieprasa līdz 10 000 eiro (7028 lati) par līgavu, savukārt sievietēm parasti tiek maksāti daži tūkstoši eiro.

Īrijas policija arī atklājusi vairākus gadījumus, kuros laulības noslēgušās sievietes apgalvoja, ka viņas uz Īriju atvilinātas ar citādiem solījumiem.

Kāda austrumeiropiešu sieviete stāstīja, ka viņai solīts darbs, taču pēc ierašanās Īrijā viņa ieslodzīta, lai piespiestu viņu slēgt fiktīvu laulību.

Pagājušā gadā ar Īrijas policiju kontaktējās Latvijas policija, kas izmeklēja vairāku jaunu sieviešu liecības par piedzīvotu vardarbību, izvarošanu un ieslodzīšanu pēc ierašanās Īrijā.

Īrijas policija kopumā izmeklē vairāk nekā 200 laulības, kas noslēgtas starp vīriešiem no Āzijas un Āfrikas un austrumeiropiešu sievietēm.

2009.gadā Īrijā patvērumu lūguši 384 Pakistānas pilsoņi, kā pamatojumu minot laulības ar sievietēm no Austrumeiropas. 110 pakistānieši precējušies ar Latvijas pilsonēm, 50 ar Polijas pilsonēm un 47 ar Igaunijas pilsonēm.

Lai noslēgtu laulības Īrijā, pārim trīs mēnešus pirms plānotajām laulībām jāreģistrējas dzimtsarakstu birojā.

Īrijas policija atklājusi, ka meitenes, kas Īrijā ieradušās no Latvijas, lai kopā ar potenciālo līgavaini reģistrētos gaidāmajām laulībām, pēc dokumentu aizpildīšanas pamet valsti. Kad policisti apmeklē dokumentos ierakstītās adreses, viņi bieži atklāj, ka meitenes atgriezušās Latvijā, "apciemojot ģimeni". Uz laulību ceremonijas laiku meitenes parasti ir atgriezušās.

Lielākajai daļai jauno sieviešu, kas iesaistās šādās laulībās, ir ļoti slikti materiālie apstākļi, norāda Īrijas policija.

Meitenēm parasti tiek piedāvāti 2000 eiro (1406 lati) skaidrā naudā, kā arī tiek segtas lidojuma un uzturēšanās izmaksas.

Taču, iesaistoties šādā darījumā ar organizētās noziedzības grupējumu, pastāv liels risks, ka meitene, ierodoties Īrijā, var tikt pakļauta piespiedu prostitūcijai vai ieslodzīta jaunā vīra mājās, piespiedu kārtā kļūstot par īstu sievu, brīdina policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!