Foto: EPA/LETA
Tuvāko četru gadu laikā Īrija grasās konsolidēt savu budžetu par 15 miljardiem eiro (10,5 miljardi latu), ieviešot jaunus nodokļus, "griežot" tēriņus publiskajā sektorā, samazinot algas un darba vietu skaitu, vēsta BBC.

Īrijas valdība neslēpj, ka tā samazinās minimālās algas apmēru no 8,65 eiro (6,05 lati) līdz 7,65 (5,35 lati) eiro stundā. Tāpat 2013. gadā no 21% līdz 22%, bet 2014. gadā līdz pat 24% pieaugs pievienotās vērtības nodoklis. Darba vietu skaits nākamajā gadā publiskajā sektorā saruks par 24 750.

Plānots palielināt arī minimālo uzņēmuma ienākuma nodokļa likmi. Finanšu ministrs Braians Lenihans atzinis, ka valdība arī izstrādās jaunu īpašuma nodokli, kas vairumam Īrijas iedzīvotāju prasīs valsts budžetā ieskaitīt papildus 200 eiro (140 lati) gadā.

Lenihans arī piebildis, ka tēriņu "apcirpšana" ir gaidāma arī sociālajā sfērā. Aprēķināts, ka plāna realizācija ik nedēļu no Īrijas nodokļu maksātājiem prasīs papildus 20 eiro (14 lati) nedēļā.

Kopumā no konsolidējamajiem 15 miljardiem eiro (10,5 miljardi latu), 10 miljardus eiro (septiņi miljardi latu) ietaupīs uz izdevumu "apcirpšana", savukārt piecus miljardus iegūs uz jaunu ienākumu rēķina. BBC norāda, ka šur tur jau ir izskanējusi kritika par valdības pārlieku koncentrēšanos uz izdevumu apcirpšanu, nedomājot par ienākumu gūšanu.

Lenihans uzsvēris, ka drastiskā valsts budžeta konsolidācija samazinās budžeta deficītu no 11,7% šogad līdz 9% no iekšzemes kopprodukta nākamajā gadā. Valdība cer, ka bezdarba līmenis valstī 2014. gadā būs kļuvis mazāks par 10%. Šobrīd tas ir 13,5%.

BBC atzīmē, ka vēl joprojām Īrija risina sarunas par starptautisku aizņēmumu, kas varētu būt 85 miljardu eiro (59,7 miljardi latu). To Īrija grasās izmantot, palielinot banku kapitāla rezerves no 8% līdz 12%, kā arī nodrošinot valdībai veikt tās ikdienas darbu valsts vadīšanā. Īrijas valsts arī grasās pārņemt savā kontrolē "Allied Irish Banks" un "Bank of Ireland".

Īrijā krīze aizsākās pēc nekustamā īpašuma burbuļa sprāgšanas, kad cenas saruka par vairāk nekā 50%.

Īrija nav pirmā Eiropas valsts, kas nonākusi dziļā krīzē. Pirms tās ekonomisku krahu piedzīvoja Īslande, Latvija, Ungārija, Rumānija un Grieķija. Ievērojami tēriņu samazinājumi ir gaidāmi Portugālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!