Imigrantu diskriminācija Īrijā ir plaši izplatīta un 40% melnādaino pēdējos divos gados ir cietuši no aizspriedumiem, liecina otrdien publicēts pētījums.

Ekonomikas un sociālo pētījumu institūta (ESRI) un Vienlīdzības pārvaldes veiktajā pētījumā konstatēts, ka 24% neīru - divreiz vairāk nekā īru - jutušies diskriminēti.

Pirmais šāda veida pētījums aptvēra 24 600 cilvēku no dažāda vecuma, reliģiskajām un etniskajām grupām, kā arī vientuļos vecākus, bezdarbniekus un invalīdus.

Tika konstatēts, ka imigrantu diskriminācija ir plašāk izplatīta mājokļu sektorā, mazumtirdzniecības, finanšu pakalpojumu un transporta nozarēs, bet īpaši izteikta tā ir darba tirgū.

Kopumā visaugstākais diskriminācijas risks ir melnādainajiem, no kuriem 40% saskārušies ar aizspriedumiem. Līdzīgu attieksmi izjutuši 12% balto un 25% dienvidaziātu.

"Tas ir pārsteidzoši, ka dažas grupas saskaras ar diskrimināciju ļoti daudzās jomās," sacīja ESRI pārstāve Helēna Rasela. "Piemēram, cilvēki ar invaliditāti ziņo par augstu diskriminācijas līmeni visās apskatītajās jomās, izņemot vienu."

Vienlīdzības pārvaldes izpilddirektors Niāls Krovlijs sacīja, ka rezultāti parāda diskriminācijas mērogu sabiedrībā un problēmas, ar kādām valdībai būs jāsaskaras, to apkarojot.

Pēc viņa teiktā, ceturtā daļa to cilvēku, kas saskārušies ar diskrimināciju, sacījuši, ka tā nopietni ietekmē viņu dzīvi, taču tikai 6% iesnieguši oficiālu sūdzību.

Pašlaik imigranti veido aptuveni 10% no Īrijas iedzīvotāju skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!