Īrijas izmeklētāji trešdien sāks nopratināt bijušo Īrijas premjerministrs Čārlzu Hafiju (Haughey) par 8,5 miljoniem īru mārciņu (sešiem miljoniem latu), ko viņš saņēma kā dāvanas savas politiskās karjeras laikā.
Ekspremjera finansu lietas tiek izmeklētas jau gandrīz trīs gadus. Ziņas par naudas daudzumu, kuru viņš saņēmis no Īrijas un ārvalstu biznesmeņiem, ir šokējušas valsti.

Tiesas preses sekretārs atzina, ka nebūtu iespējams uzņemt visus cilvēkus, kas vēlēsies ierasties uz Hafija prāvu Dublinas pilī.

74 gadus vecais Hafijs ir Īrijas lielākās politiskās partijas - centriskās "Fianna Fail" bijušais līderis. Viņš trīsreiz vadīja valdību astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito sākumā.

Īrijas parlaments 1997.gada septembrī izveidoja tribunālu Hafija finansu lietu izmeklēšanai. Viņš cieš no veselības problēmām un var tikt pratināts tikai dažas stundas dienā.

Ekspremjeram tiks uzdoti jautājumi par šo naudas dāvanu motīviem - vai dāvinātāji saņēmuši no valsts kādus pabalstus, privilēģijas, kontraktus vai amatus.

Viņš tiks nopratināts arī par 1989.gadā savāktiem līdzekļiem bijušā vicepremjera un tuva drauga Braiena Lenihana aknu transplantācijai ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!