Foto: AFP/Scanpix

Īrijas premjerministrs Enda Kenijs ir rosinājis jauno valdību veidot abām valsts vadošajām labēji centriskajām partijām, kuras līdz šim bijušas nesamierināmi politiskie konkurenti, trešdien paziņoja viņa pārstāvētā partija "Fine Gael".

Kenijs to ir rosinājis, tiekoties ar otras labēji centriskās partijas "Fianna Fail" līderi Maiklu Mārtinu, mikroblogu vietnē "Twitter" pavēstīja lauksaimniecības ministrs Saimons Kovenijs.

"Fine Gael" paziņojumā norādīja, ka šādai koalīcijai būtu "potenciāls nodrošināt stabilu un ilgstošu valdību". Kenijs un Mārtins ir vienojušies ceturtdien turpināt sarunas.

Kenijs esot teicis Mārtinam, ka mazākuma valdība, ko vadītu kāda no abām partijām, nespētu strādāt. Mārtins premjerministra priekšlikumu pirms nākamās tikšanās apspriedīs ar partijas biedriem, pavēstīja "Fianna Fail" pārstāve.

Lai arī abas šīs partijas pretendē uz kopīgu ideoloģisko nišu, vēsturiski starp tām abām pastāv asa uzskatu atšķirība gan Ziemeļīrijas, gan sociālās politikas jautājumos, un vadošie partiju biedri iepriekš ir noraidījuši šādas koalīcijas iespēju.

Jau vēstīts, ka pēc februāra beigās notikušajām parlamenta vēlēšanām valdošā koalīcija, kurā ietilpa "Fine Gael" un leiboristi, parlamentā zaudēja vairākumu. Lielāko balsu skaitu vēlēšanās ieguva "Fine Gael", bet otrajā vietā ierindojās "Fianna Fail".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!